Deonice padaju – Evropska središnja banka stopirala kreditiranje pojedinim grčkim bankama

Izvor: BKTV News, 17.Maj.2012, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deonice padaju – Evropska središnja banka stopirala kreditiranje pojedinim grčkim bankama

Evropske deonice pale su danas četvrti dan za redom, što je dovelo do toga da budu na najnižem nivou ove godine, zbog sve veće zabrinutosti da će Grčka napustiti evro.
'Evropska središnja banka će privremeno zaustaviti kreditiranje nekim grčkim bankama, kako bi ograničila svoj rizik', rekao je predsednik Evropske središnje banke (ECB) Mario Draghi, te signalizirao kako ECB neće pristajati na kompromis o ključnim načelima >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << kako bi Grčka ostala u evrozoni.
'Ako Grčka padne, imamo veliki problem u Evropi i nitko ne zna što će se dogoditi sa Španijom, Italijom i sa Portugalijom ', rekao je Andreas Lipkow, iz MWB Fairtrade Wertpapierhandelsbank u Frankfurtu.
Analitičari su upozorili da bi Grčki izlazak iz evrozone doveo do masovnog povlačenja kapitala iz španskih i italijanskih banaka, kao što se upravo događa u Grčkoj, što bi se moglo vrlo nepovoljno odraziti i dovesti u opasnost čitav evropski, a neminovno bi uticalo i na globalni finansijski sistem, kako piše Reuters.
Zaključak je da bi izlazak Grčke iz eurozone bio tako skup za ostatak Evrope – da se taj scenario čini gotovo nezamisliv.
Podsetimo, politička kriza koja potresa Grčku, uzrokovala je veliko povlačenje sredstava od oko 700 miliona evra, koja su do sada povučena sa bankovnih računa.
Novi izbori u Grčkoj, koji donose sve veću neizvesnost, održat će se 17.juna
Izvor: advance.hr
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.