DANAS SU ONE U PRVOM PLANU: Svim mama čestitamo DAN MAJKI! Sve je počelo još od antičke Grčke...

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Maj.2021, 12:04

DANAS SU ONE U PRVOM PLANU: Svim mama čestitamo DAN MAJKI! Sve je počelo još od antičke Grčke...

Širite ljubav.

Proslava majki i majčinstva datira još od antičke Grčke i Rimljana, koji su održavali festivale u čast boginja majki Ree i Cibele (Kibele).

Moderni američki praznik Dan majki je prvi put proslavljen 1908, kada je Ana Džarvis održala spomen za majkom u Graftonu, Zapadna Virdžinija. Njena kampanja da se "Dan majki" prizna kao praznik u Sjedinjenim Američkim Državama počela je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 1905. godine, kada je njena voljena majka, En Rivs Džarvis, umrla. Anina misija je bila da ispoštuje svoju majku nastavljajući rad koji je ona započela i da izdvoji dan u čast majki jer je verovala da su one "osoba koja je učinila više za vas od bilo koga na svetu". Anina majka, En Džarvis, bila je mirovna aktivistkinja i zbrinjavala je ranjene vojnike na obe strane Američkog građanskog rata te osnovala "Radni klub Majčinog dana" koji se bavio pitanjima javnog zdravlja.

Zahvaljujući napornoj kampanji Ane Džarvis, nekoliko država zvanično je priznala "Dan majki", prva 1910. godine je bila Zapadna Virdžinija. Godine 1914. Vudro Vilson potpisao je proglas stvarajući "Dan majki", drugu nedelju u maju, kao nacionalni praznik u čast majki.

Iako je Džarvisova bila uspešna u osnivanju "Dana majki" ona je ubrzo postala ogorčena na komercijalizaciju i ljuta što će kompanije da profitiraju od praznika. Do ranih 1920-ih, Holmark i druge kompanije počele su da prodaju čestitke za "Dan majki". Džarvisova je postala toliko ogorčena onim što je ona videla kao pogrešno tumačenje i eksploatacija te je protestovala i čak pokušala da ukine "Dan majki". Praznik na kome je toliko radila treba da predstavlja emocije a ne profit. Prvobitna namera je bila da se cene i poštuju majke pisanjem ličnih pisama, ručno, izražavajući ljubav i zahvalnost a ne da se kupe pokloni i čestitke. Džarvisova je organizovala bojkot i najavila tužbe u pokušaju da zaustavi komercijalizaciju.

Džarvisin praznik je usvojen od strane drugih zemalja, a sada se slavi širom sveta, navodi se na Vikipediji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.