Izvor: B92, 25.Avg.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crvi pustoše borove šume u Evropi

Kastinkal -- Pohod crva preti da zbriše širok šumski pojas u Evropi, a oni već pustoše šume od Skandinavije do Grčke.

Gusta šuma koja prekriva obronke u centralnoj Portugaliji najnovija je žrtva osvajačkog pohoda crva, koji su već izazvali ekološku katastrofu na istoku Azije. Borov crv nesmetano zauzima jugozapad kontinenta, a već pustoši šume od Skandinavije do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Grčke. Dve vrste su njegova žrtva: primorski bor, koji čini oko četvrtine šuma Portugalije, i srebrni bor, najraširenija vrsta bora u Evropi.

"Buduće generacije verovatno neće znati šta su borove šume. Trebalo bi da ih slikamo da bismo im ih pokazali", kaže Portugalac Manuel Koimbra. Njegova šuma je na samoj liniji fronta u borbi Evrope sa tim crvom.

Zabrinutost za opstanak šuma nije samo ekološka. Evropa je najveći svetski izvoznik i uvoznik drvnih proizvoda, koji čine više od tri odsto vrednosti ukupne svetske trgovine sirovinama.

Prema podacima Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO), godišnji obrt je veći od 136 milijardi evra.

Evropska komisija je prošlog meseca zavela stroga ograničenja za izvoz portugalske borovine, koja pre isporuke mora biti dezinfikovana i dobiti atest o biološkoj ispravnosti.

Međutim, Rodi Burdžis iz Komisije za šumarstvo britanske vlade, koji već više od dve decenije proučava bolest borova, smatra da je širenje crva po Portugaliji loš znak.

"Imajući u vidu razmere problema... biće veoma teško da se to stavi pod kontrolu", izjavio je Burdžis za agenciju AP. "Da sam u Španiji, bio bih veoma zabrinut", dodao je on.

Crv "nematoda", nevidljiv golim okom, u hiljadama razjeda unutrašnjost bora i ubija ga za svega nekoliko nedelja. Širi se kao parazit disajnih organa letećeg insekta nalik bubašvabi.

Smatra se da je ta buba u Portugaliju stigla u brodskom teretu iz Istočne Azije. Nematode su tokom 70-ih godina prošlog veka gotovo iskorenile ogromne borove šume Japana. Tokom naredne decenije bolest je masovno izbila u borovim šumama Kine, Tajvana i Koreje.

Ta bolest borova je endemska u Severnoj Americi. Ipak, tamo je šteta mala, većinom zbog drugačije klime u predelima gde rastu borovi. Nematodi više prija topla klima južne Evrope. Zato su zemlje u hladnijim predelima manje ugrožne.

Uprkos naporima vlasti da zaustave širenje bolesti, uključujući seču borova na 130.000 hektara kako bi nastao "sanitarni pojas" širine tri kilometra i dužine 100 km, crv je nastavio pohod.

Stručnjaci pretpostavljaju da se bolest u Portugaliji proširila tako što su trgovci ilegalno prevezli zaraženu borovu građu iz jednog u drugi kraj Portugalije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.