Čitanje fotografije otpočelo na sedmom „Vizuelizatoru“

Izvor: RTS, 22.Nov.2019, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čitanje fotografije otpočelo na sedmom „Vizuelizatoru“

U Ustanovi kulture „Stari grad“ otvoren je sedmi Međunarodni festival fotografije „Vizualizator“.
Sedmo izdanje Festivala fotografije „Vizuelizator“ ujedinjuje izložbe, tribine, radionice. Osnovan je 2013. godine kao projekat Centra za razvoj fotografije u cilju unapređenja fotografske scene, vizuelne medijske pismenosti i kulture. Koncipiran je kao dinamičan događaj.

Na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << aktuelnom izdanju gosti iz Amerike, Italije, Engleske, Grčke, nagrađivani autori čiji radovi su ocenjeni kao izuzetni primeri fotografske naracije i estetike.
„Mi se trudimo, praktično, zovemo to čitanjem fotografije, da pokažemo šta to fotografska umetnost, na koji način govori, upravo prikazujući različite fotografske stilove. Ponekad uspevamo da okupimo i autore koji se sličnom temom bave, ali na različiti način. Publika na kraju krajeva podsvesno shvata te stvari, a Vizuelizator im pomaže da osveste te teme“, ističe Zvezdan Mančić.
U ustanovi Kulture „Parobrod“ otvorena je prva u nizu izložbi „Blizu neba“ Sare Naomi Leukovič, američke fotografkinje, dobitnice dve "World Press Photo" nagrade. Fotografska priča o narkomaniji i odvikavanju od nje, izazva emocije i saosećanje.
„Radila sam na ovom projektu skoro devet godina. Aleks i ja postale smo prijateljice. Često smo u kontaktu, razmenjujemo poruke. Odlično smo se upoznale. Ceo projekat baziran je na bliskosti među nama. Ljude koje su zavisnici najčešće tako i posmatramo. S obzirom na to da sam je snimala toliko dugo saživela sam se s njom i shvatila da smo veoma slične, da se ne razlikujemo. Nastojala sam to da pokažem“, kaže poznata fotografkinja.
Po organizatorima, „Vizualizator“ ohrabruje umetničku produkciju u mediju fotografije i istovremeno, podstiče naše razumevanje fotografije njenih simbola i poruka.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Počinje sedmi festival fotografije Vizaulizator: Izložbe, tribine, radionice i edukacije od najboljih fotografa

Izvor: Blic, 22.Nov.2019

Od 21. novembra do 21. decembra širom Beograda održava se sedmi po redu festival fotografije VIZUALIZATOR. Uz brojne izložbe i tribine, ove godine imaćete priliku da učestvujete u različitim radionicama i edukacijama u oblasti fotografije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.