Bauk demokratije kruži Evropom

Izvor: Deutsche Welle, 10.Feb.2016, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bauk demokratije kruži Evropom

Bivši ministar ekonomije Grčke Janis Varufakis, najavio je u Berlinu početak formiranja Pokreta za reformu Evrope. „Brz raspad Evrope mora biti zaustavljen“, upozorio je Varufakis, a prenosi nemačka štampa.

Tagescajtung: „Izgledalo je kao da je Janis Varufakis pozvao na postdiplomski seminar. U crvenom salonu 'Folksbine' (Narodne bine) u Berlinu, u utorak u podne (9.2.) sedelo je u krug na desetine muškaraca i žena. 'Evropi je potrebna Republika', kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << politikološkinja Ulrike Gero. 'Pokret za demokratiju ne sme biti ograničen na Zapadnu Evropu', kaže hrvatski filozof Srećko Horvat.“

„Projekat je ambiciozan. Cilj je ništa manje nego spas Evrope. 'Pokret demokratija u Evropi 2025', skraćeno DiEM25 – tako se zove mreža koju žele da osnuju Varufakis i njegove kolege aktivisti. Pokret bi trebalo da startuje širom Evrope i bude otvoren za sve demokratske snage – levicu, socijaliste, liberale, zelene i radikalne demokrate. Postavljen je rok: oni žele da postignu svoje ciljeve do 2025. godine. Varufakis je, predstavljajući svoju inicijativu na konferenciji za novinare, rekao: 'Brz raspad Evrope mora biti zaustavljen'. I upozorio na 'nacionalizaciju nade'.

Tri faze reformi

Berliner cajtung: „Dobro raspoložen Varufakis sedi na podestu i navodi šta sve u Evropi ide naopako. On je kritikovao 'strašnu političku arhitektura i oblik vlade EU'. Evropska unija ima iza sebe 'dug proces depolitizacije donošenja odluka'. Balansiranje državnog budžeta kroz jednostrano ograničenje potrošnje, izazvalo je ekonomsku depresiju na periferiji Evrope. To je slika stanja. Ali, šta je Varufakisovo rešenje? Demokratizacija evropskih institucija i povećanje transparentnosti! DiEM 25 želi da reformiše EU u tri faze:

- Grupa, između ostalog, poziva da se odmah preko uživo na internetu prenose sastanci Evropskog saveta i evro-grupe i da se objave dokumenti Transatlantskog sporazuma o slobodnoj trgovini TTIP.

- U roku od dvanaest meseci trebalo bi da se 'evropeizuju' problematične oblasti: migracija, državni dugovi, zastoj investicija, siromaštvo i bankarstvo. Kako tačno bi ta evropeizacija trebalo da se odvija – u manifestu ne piše.

- Za dve godine, neka vrsta ustavotvorne skupštine sa delegatima svih članica EU trebalo bi da pregovara o novim evropskim ugovorima, koji bi onda stupili na snagu 2025. Varufakis dakle ima velike planove.

Janis Varufakis i Srećko Horvat u Berlinu

Iako je demokratizacija krajnji cilj, insceniranje novog pokreta DiEM 25 je veoma prilagođeno bivšem ministru. Karte za manifestaciju na kojoj on zvanično objavljuje početak pokreta unapred su rasprodate. Bio je najavljen samo Varufakis. On ima, kako je rekao, 'saučesnike', ali njihova imena će biti dostupna kasnije“.

Ulaznica za revoluciju: 12 evra

„Ulaznica za revoluciju koštala je dvanaest evra“, piše Zidojče cajtung: „Dakle, šta hoće doktor Janis Varufakis? Definitivno, više demokratije. Uz to, novo osnivanje Evropske unije, njen riset. Ideja iza toga glasi: 'Demokratizujte Evropu. Demokratija ne može biti luksuz, koji se daje samo poveriocima, a dužnicima ne dozvoljava!' Deo zahteva je skoro prepisan iz programa Piratske partije, koja je samo sebe uništila. U manifestu ne stoji kako bi to trebalo da funkcioniše u realno-političkom smislu. Cilj je panevropska mreža levičarskih intelektualaca. Kasnije će u svim gradovima Evrope biti sastanka otvorenih za sve građane. 'Da, to sve zvuči veoma utopijski', kaže Varufakis. 'Ali šta je alternativa?'“
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.