Vukčević: Saradnja sa Euleksom ako UN povere mandat

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Mar.2011, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukčević: Saradnja sa Euleksom ako UN povere mandat

BEOGRAD -

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da se u potrazi sa haškim optuženicima Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem "radi dan i noć" i da će naši sudski organi, ako UN definitivno povere mandat Euleksu za slučaj trgovine ljudskim organima na Kosovu i Albaniji, sarađivati sa njim.

Vukčević smatra da je najbolje rešenje nezavisni specijalni istražitelj, a ako ga ne bude, onda zajednička istraga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Euleksa, Albanaca i našeg tužilaštva.

"Osećam nepravdu kada znam da imamo dovoljno dokaza da je u Dobrovoljačkoj (ulici u Sarajevu) ubijeno 39 ljudi (1992), a da se godinama ništa ne preduzima i još nas na kraju kritikuju", istakao je Vukčević u intervjuu sutrašnjem "Prešu".

" A, da li su naše sumnje opravdane može da oceni samo sud. Hoću da verujem da su sve žrtve iste, da nema selekcije i neću pristati da imena ubijenih izbrišem sa liste žrtava", poručio je on.

Upitan da li će i kada početi proces oduzimanja imovine Mladiću i Hadžiću, Vukčević je odgovorio: "Ukoliko se u predmetu Srebrenica pojavi Mladić kao osumnjičeni za dela koja mu nisu stavljena na teret u Hagu, pokrenućemo finansijsku istragu protiv njega i povezanih lica".

Na pitanje zašto je Nataša Kandić prozvala Tužilaštvo baš kada ste rekli da nećete da "trgujete mrtvim glavama" u slučaju Dobrovoljačka i posle vaše kritike na njen račun, Vukčević je odgovorio da su njene optužbe teške i moraće da ih dokaže na sudu.

" Moj zamenik Dragoljub Stanković hteo je da je tuži još u novembru. Čim sam dobio njeno pismo koje je uputila državnim organima Srbije i stranim ambasadama, zadužio sam Komisiju sastavljenu od zamenika tužilaca da istraže sve njene navode. Istraga je pokazala koliko je njen izveštaj ličan, teretila je mog zamenika za stvari u kojima nije odlučivao", rekao je Vukčević.

On je dodao da dalje ne želi da se bavi takvim stvarima - sud će reći svoje, a ljagu koju je nanela Tužilaštvu i Stankoviću materijalno će nadoknaditi porodicama ubijenih i nestalih sa KiM.

Vukčević je rekao da od NVO samo sa Fondom za humanitarno pravo ima problem, jer ne može "sociolog iz nevladinog sektora da vodi politiku krivičnog gonjenja u Srbiji".

On je kazao da tri provokacije stižu iz Hrvatske - prva je da imamo listu od 390 branitelja, što je laž, druga je da smo tražili da se sasluša Faber, istaknuti policijski funkcioner u Hrvatskoj koji je hapsio Glavaša, što je provokacija. I konačno, da smo digli optužnicu protiv Vesne Bosanac, što je netačno.

Vukčević je rekao da je slučaj Milorada Purde dokaz da je Srbija pravna država.

"Neću držati u zatvoru ljude za koje nemam dokaza da su učinili krivično delo koje im se stavlja na teret. Izvršio sam sve procesne radnje da bih utvrdio istinu. Niko od 44 svedoka nije ga teretio, forenzičari i obducenti nisu potvrdili da su na telu ubijenih bile rane iz streljačkog naoružanja", istakao je Vukčević.

Upitan kako komentariše činjenicu da su Srbi osuđeni za ratne zločine na 1.400 godina zatvora, a Bošnjaci i Hrvati na oko 150 godina, Vukčević je odgovorio:" Kao presek političke ocene o tome čije su političke elite više, a čije manje odgovorne za užase koji su se devedesetih ( godina prošlog veka) dešavali na teritoriji bivše SFRJ".

Vukčević je rekao da su mu pretili 68 puta do sada, da mu prete i dalje, ali to je rizik koji je prihvatio.
Pogledaj vesti o: Goran Hadžić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.