Hadžić optužen za zločine u istočnoj Slavoniji

Izvor: Beta, 20.Jul.2011, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hadžić optužen za zločine u istočnoj Slavoniji

HAG, 20. jula 2011. (Beta) - Bivšeg vodju Srba u Hrvatskoj Gorana Hadžića, koga su uhapsile vlasti Srbije, Haški tribunal je optužio za zločine nad nesrbima u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu 1991-92.

Hadžić je poslednji, 161. optuženi koji će se naći u pritvoru Tribunala u Sheveningenu. U bekstvu je bio od 2004, kada je tužilaštvo u Hagu obelodanilo optužnicu protiv njega.

Bivši premijer SAO Slavonija, Baranja i zapadni Srem i predsednik samoproglašene Republike Srpske Krajine, optužen je u 14 tačaka za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Optužnicom mu se na teret stavljaju progon, istrebljenje i ubistva nesrba, zatvaranje, mučenje, okrutno postupanje i nehumana dela, deportacije i prisilno premeštanje, bezobzirno razaranje naselja, uništavanje kulturnih i verskih objekata i pljačka.

Prema optužnici, Hadžić je od avgusta 1991. do kraja juna 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata sa velikih delova teritorije Hrvatske.

Na čelu tog poduhvata bio je, po optužnici, tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević, a medju učesnicima su bili Jovica Stanišić, Franko Simatović-Frenki, Vojislav Šešelj, Željko Ražnatović-Arkan, Milan Martić, Radovan Stojičić-Badža i pripadnici JNA.


Pogledaj vesti o: Goran Hadžić

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Krug oko Hadžića zatvoren sedam godina od podizanja optužnice

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Jul.2011

BEOGRAD - Potraga za posljednjim haškim bjeguncem, nekadašnjim predsjednikom Republike Srpske Krajine (RSK) Goranom Hadžićem, okončana je sedam godina od podizanja optužnice koja ga tereti za zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Optužnica protiv Hadžiča

Izvor: Večernje novosti, 20.Jul.2011

Haški tribunal optužio je Gorana Hadžića 2004. godine za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja

Nastavak na Večernje novosti...

Srbija izručila kompletno sopstveno civilno i vojno rukovodstvo kao i RS i RSK

Izvor: Vostok.rs, 20.Jul.2011

20.07.2011. - Republika Srpska, Republika Srpska Krajina i Srbija u Hagu!..Boris Tadić je potvrdio činjenicu hapšenja bivšeg predsednika Republike Srpske Krajine Gorana Hadžića. Srpske vlasti su uhapsile Hadžića u sredu u severnom delu Srbiji i sada on je u Beogradu. Međunarodni tribunal za...

Nastavak na Vostok.rs...

MUP RF ne poseduje informacije da se bivši lider hrvatskih Srba Goran Hadžić krio na teritoriji Rusije

Izvor: Vostok.rs, 20.Jul.2011

20.07.2011. -..MUP RF ne poseduje informacije da se bivši lider hrvatskih Srba Goran Hadžić krio na teritoriji Rusije. O tome da je Hadžić, uhapšen u sredu, optužen za ratne zločine od strane Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju do nedavno mogao da se krije u Rusiji, ranije u sredu je...

Nastavak na Vostok.rs...

Poslednji begunac

Izvor: Politika, 20.Jul.2011

Haški tribunal optužio ga je 2004. godine za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Optužen je da je kao predsednik Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem, i kasnije kao predsednik Republike Srpske Krajine, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu...

Nastavak na Politika...

KO NAS PITA?

Izvor: Kurir, 21.Jul.2011, 09:15

Ne zanima me Goran Hadžić. Kao medijski trudbenik morao bih da imam neki pro/kontra stav, ali, iskreno, boli me lakat za njega. Objasniću kasnije zašto. Uvek je bio mutan lik i u Hagu će završiti kao poslednji Srbin, broj koji će upotpuniti statistiku. Neka se njegova savest (ako je ima) i haški...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.