„Ukrajina nije primetila da je Rusija izgradila gasovod kroz Crno more“

Izvor: Vostok.rs, 21.Nov.2018, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Ukrajina nije primetila da je Rusija izgradila gasovod kroz Crno more“

Ukrajina je bila toliko zauzeta borbom protiv „Severnog toka 2“, da nije primetila da je Rusija izgradila gasovod kroz Crno more, izjavio je u utorak portparol „Gasproma“ Sergej Kuprijanov.
Šef Saveta za gasnu industriju i tržište prirodnog gasa Ukrajine Leonid Unigovski saopštio je u utorak u intervjuu za ukrajinski „Kanal 24“ da će se nakon puštanja „Turskog toka“ u rad, protok ruskog gasa kroz Ukrajinu smanjiti za oko 12 do 13 milijardi kubnih metara gasa godišnje, kao i da će se dodatno smanjiti ukoliko bude izgrađen i drugi krak tog gasovoda.  On je apelovao da se spreči izgradnja makar tog drugog kraka i predložio da se radi na uključivanju inostranih partnera, pre svega Italijana, u ukrajinski gasno-transportni sistem. „Ukrajina je bila toliko zauzeta borbom protiv ’Severnog toka 2‘, da čak nije ni primetila kako smo brzo provukli kroz Crno more gasovod ’Turski tok‘ kapaciteta 31,5 milijardi kubnih metara godišnje. I u Kijevu su to primetili. Odmah su se oglasili pozivima na borbu protiv ’Turskog toka 2‘“, rekao je Kuprijanov.  U ponedeljak je „Gasprom“ završio izgradnju morske deonice „Turskog toka“. Projekat podrazumeva izgradnju gasovoda od dva kraka, kapaciteta od po 15,75 milijardi kubnih metara. Prvi krak je predviđen za isporučivanje gasa turskim potrošačima, a drugi za snabdevanje zemalja Južne i Jugoistočne Evrope. Puštanje gasovoda u rad je planirano do kraja 2019. godine.  Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.