Rusija u subotu obustavlja isporuke gasa Finskoj

Izvor: VOA, 20.Maj.2022, 16:13

Rusija u subotu obustavlja isporuke gasa Finskoj

Ruski Gasprom informisao je Finsku da će joj u subotu ujutro obustaviti isporuke prirodnog gasa, nakon što je finska državna kompanija odbila da za ruske zalihe plati u rubljama. Gasprom je od evropskih zemalja zahtevao da ruski glas plaćaju u rubljama zbog sankcija koje je Zapad uveo Moskvi zbog invazije na Ukrajinu. Većina ugovora o snabdevanju je u eurima i dolarima, a Moskva je već obustavila isporuke Bugarskoj i Poljskoj prošlog meseca nakon što nisu pristale na nove uslove plaćanja. Finska većinu zaliha gasa uvozi iz Rusije, ali taj energent čini samo oko 5 odsto godišnje potrošnje energije. "Za žaljenje je što će sada biti zaustavljene isporuke prirodnog gasa iz našeg ugovora o snabdevanju. Međutim, pažljivo smo se pripremali za ovu situaciju i ako ne bude poremećaja u mreži za prenos gasa, moći ćemo da snabdevamo sve naše potrošače narednih meseci", rekao je izvršni direktor finske kompanije Gasum Mika Viljanen. Gasum, koji je u sredu upozorio da će ruske isporuke biti zaustavljene, najavio će da će nastaviti da finske potrošače snabdeva gasom iz drugih izvora kroz gasovod Baltikonektor, koji Finsku povezuje sa Estonijom. Gasprom eksport, deo ruskog gasnog giganta, potvrdio je u petak da će obustaviti isporuku gasa finskom Gasumu zato što nije u rubljama platio zalihe isporučene u aprilu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prethodno je naveo da Moskva nema detaljne informacije o Gaspromovim ugovorima. "Međutim, očigledno je da ništa neće biti isporučeno besplatno", naglasio je Peskov. U očekivanju obustave isporuka ruskog gasa, finske kompanije su potražile alternativne izvore energije ili napravile planove za prilagođavanje proizvodnje.  
Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Slovačka kompanija platila ruski plin u eurima, otvara račun u rubljama

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Maj.2022

Slovački državni uvoznik plina SPP platio je račun za ruski prirodni plin u eurima, a također su otvorili račun u rubljama kod Gazprombanke, saopšeno je iz ove kompanije. Ovim su, zapravo, piše Reuters, prihvatili formu plaćanja koju traži Moskva. Izvršni odbor Evropske unije rekao je ranije...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.