Ratifikacija energetskog sporazuma s Gaspromom bez obzira ko će biti većina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jun.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratifikacija energetskog sporazuma s Gaspromom bez obzira ko će biti većina

BEOGRAD/SANKT PETERBURG - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i ministar trgovine Predrag Bubalo izjavili su danas u Sankt Peterburgu da će Srbija ratifikovati energetski sporazum sa ruskim "Gaspromom", bez obzira ko će činiti skupštinsku većinu.

Posle sastanka sa predstavnicima "Gazproma", Đelić i Bubalo su izjavili da energetski sporazum u Srbiji uživa široku političku podršku i da postoji konsenzus da sporazum bude ratifikovan čim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bude konstituisan novi parlament i nova vlada.

"Mislim da je sledeći najvažniji korak što brža ratifikacija energetskog sporazuma. Ukoliko to bude pre leta, onda tada, a najkasnije u septembru", rekao je Đelić, dodajući da je "Gazprom" analizirao čitavu Naftnu industriju Srbije /NIS/ i da samo čeka odluku u Beogradu, kako bi počeo modernizaciju rafinerije.

Đelić je dodao da je "Gazprom" podržao trenutne napore "Srbijagasa" i NIS-a oko izgradnje podzemnog skladišta gasa Banatski dvor i najavio da će Srbija raspisati tender za sirovu naftu od milion tona do kraja juna i da je uveren da će na tenderu učestvovati "Gazprom".

Đelić je dodao da se sastao i sa ministrima iz austrijske vlade, koja je veoma zainteresovana za "Južni tok", kao i da će u Sankt Petersburgu biti prilike i da se sretne sa "kolegama" iz italijanskog FIAT-a.

Ministar Bubalo je rekao da je ruska strana potpuno spremna da krene u realizaciju onoga što je predviđeno energetskim sporazumom i dodao da je taj sporazum upućen parlamentu i tako potpuno nezavistan od toga da li će biti formirana vlada.

Bubalo je rekao da je u Sankt Petersburgu sa vlasnikom kompanije "Bazni element" Olegom Deripaskom razgovarano "oko RT Bora i energetskom sistemu".

On je dodao da je ruski aviprevoznik "Aeroflot" zainteresovan za učešće u privatizaciji "Jat ervejza", izgradnji kargo-centra i "niza drugih projekata, eventualno i luke na Dunavu".

Delegacija Srbije učestvuje na 12. Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, na kojem učestvuje više od osam hiljada ekonomskih eksperata, biznismena, šefovi država i vlada i ministri iz 120 zvaničnih stranih delegacija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.