„Gasprom“ obustavio tranzit gasa kroz poljski deo gasovoda „Jamal-Evropa“

Izvor: Vostok.rs, 26.Maj.2020, 13:37

„Gasprom“ obustavio tranzit gasa kroz poljski deo gasovoda „Jamal-Evropa“

Kompanija „Gasprom“ je obustavila tranzit gasa kroz poljski deo gasovoda „Jamal-Evropa“. Prema podacima operatora „Gaskejd“, obim protoka je smanjen sa devet miliona kilovat-sati u nedelju, na 461,5 hiljada kilovat-sati u ponedeljak, te da je potpuno obustavljeno u utorak ujutru. Direktor grupe za prirodne resurse i sirovine međunarodne agencije „Fič“ Dmitrij Marinčenko izjavio je da je „Gasprom“ zaustavio tranzit gasa kako bi uravnotežio izvoz zbog prevelike ponude. „Prelazak Poljske na rezervisanje kapaciteta putem aukcija, kao i zaključivanje petogodišnjeg ugovora sa Ukrajinom pod uslovima ‘uzmi ili plati’, čini rutu kroz Belorusiju i Poljsku uravnoteženom za ‘Gasprom’, odnosno potencijalno najvolatilnijom u pogledu obima“, rekao je on za RIA Novosti. Ugovor o tranzitu ruskog gasa kroz Poljsku istekao je 16. maja, a sada se pumpanje duž dela „Jamal-Evropa“ vrši samo na osnovu aukcija.
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Gasprom zaustavio tranzit gasa preko Poljske

Izvor: B92, 26.Maj.2020

Moskva -- Kompanija Gasprom zaustavila je tranzit gasa kroz poljski deo gasovoda Jamal-Evropa...Prema podacima operatora Gaskejd, pumpanje je smanjeno sa devet miliona kilovat-sati u nedelju na 461,5 hiljada kilovat-sati u ponedeljak, a potpuno je zaustavljeno u utorak ujutru...Direktor grupe za prirodne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.