Gasprom isporučuje Mađarskoj dodatne količine gasa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2022, 21:10

Gasprom isporučuje Mađarskoj dodatne količine gasa

Gasprom je započeo isporuku dodatnih količina gasa Mađarskoj, više nego što je predviđeno dugoročnim ugovorom između dve zemlje, objavio je danas na svom FB profilu državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova Mađarske Tamaš Menčer.

Menčer je podsetio da je vlada u Budimpešti ranije odlučila da nabavi dodatnih 700 miliona kubnih metara gasa kako bi se Mađarska energetski obezbedila dok se Evropa suočava sa krizom energenata izazvanom ratom u Ukrajini >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i sankcijama Rusiji, prenosi agencija MTI.

Razgovori koje je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ranije obavio sa svojim domaćinima u Moskva otvorili su put za sporazum na osnovu kojeg je Gasprom počeo da isporučuje dodatne količine gasa, objasnio je Menčer.

U prvoj fazi, Gasprom će do kraja avgusta isporučivati svakodnevno dodatnih 2,6 miliona kubnih metara gasa kroz gasovod Turski tok, rekao je mađarski zvaničnik i dodao da su u toku razgovori o dinamici isporuka gasa za semptembar.

Menčer je napomenuo da je popunjenost mađarskih skladišta gasa 32 odsto ukupnih kapaciteta, dok je prosek u Evropskoj uniji ispod 20 odsto.
Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.