Gasprom: Čekanje na ratifikaciju sporazuma štetno po Srbiju

Izvor: Blic, 08.Jul.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasprom: Čekanje na ratifikaciju sporazuma štetno po Srbiju

Zamenik direktora "Gaspromnjefta" Dmitrij Mališev kaže da čekanje na ratifikaciju energetskog sporazuma znači gubitak za Srbiju. On je podsetio da je prošlo već pet meseci od potpisivanja Sporazuma u Moskvi, ističući da je za to vreme moglo da se učini mnogo na rekonstrukciji NIS-a.



"Mi nikad nismo bolje stajali, cena nafte svaki dan raste na svetskom tržištu, naši prihodi stalno rastu, ali za Srbiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svaki dan znači gubitak", rekao je Mališev u razgovoru sa novinarima i urednicima ekonomskih redakcija u Beogradu.

On je naglasio da će se "Gaspromnjeft" pridržavati onoga što je ispregovarano i potpisano u energetskom sporazumu i precizirao je da to znači da će ta firma za 51 odsto kapitala NIS-a platiti 400 miliona evra i u rekonstrukciju i modernizaciju uložiti oko 500 miliona evra.

On je napomenuo da su procenu kapitala NIS-a uradili stručnjaci "Gaspomnjefta", kao i nezavisni stručnjaci.

"Preuzimanje 51 odsto kapitala NIS-a znači da će Gaspromnjeft preuzeti proizvodnju, preradu i prodaju naftnih derivata na tržištu, i to u stanju u kakvom je ta kompanija bila na dan 1. januara 2008.", rekao je Mališev.

"Spremni smo da počnemo sa rekonstrukcijom i modernizacijom NIS-a dan posle ratifikacije energetskog aranžmana u Srbiji", naglasio je on i dodao da bi rekonstrukcija NIS-a mogla da se završi za tri do četiri godine, ali bi do 2010. rafinerije NIS-a mogle da budu rentabilne i da proizvode kvalitetno i konkurento.

Mališev je naveo da je Vlada Srbije, potpisivanjem ugovora, preuzela na sebe obavezu da najkasnije do polovine 2010. godine liberalizuje tržište naftnih derivata i objasnio da do tog roka "Gaspromnjeft" treba da rekonstruiše NIS da bi proizvodio kvalitetne derivate sa konkurentnom cenom i da zato svako odlaganje ratifikacije znači gubitak za Srbiju, a ne za tu rusku kompaniju.

"Rekonstrukcijom NIS-a bio bi povećan kapital te kompanije, a to automatski znači i veću cenu akcija koje poseduje država Srbija", kazao je on.

U Moskvi je, 26. januara 2008, u prisustvu tadašnjeg predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, predsednika i premijera Srbije Borisa Tadića i Vojislava Koštunice, potpisan sporazum o energetskoj saradnji Srbije i Ruske Federacije.

Sporazum podrazumava saradnju u oblasti izgradnje magistralnog gasovoda, podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru i u modernizaciji NIS-a.

Energetski sporazum trebalo bi da ratifikuje novi saziv Skupštine Srbije, što je bio deo predizbornih obećanja koalicije Zajedno za Srbiju, koja je oformila vladu i ima vaćinu u parlamentu.
Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.