Gadafijevi avioni bombardovali skladišta municije

Izvor: Politika, 28.Feb.2011, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gadafijevi avioni bombardovali skladišta municije

Libijski ratni avioni bombardovali su dva skladišta municije južno od Bengazija, koji je pod kontrolom opozicije, preneli su očevidci.

Avioni su napali skladište municije u Adžabiji, oko 100 kilometara južno od Bengazija, a napadnuto je i skladište municije u Radžmi, nedaleko od Bengazija, javila je agencija AFP.

Snage bezbednosti pucale su danas u vazduh da bi rasterale oko 400 demonstranata, koji su tražili ostavku libijskog lidera Moamera Gadafija, prenela >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je agencija Rojters.

Demonstranti su se okupili u distriktu Tadžoura, u istočnom delu Tripolija, gde su, prema žiteljima, bili predhodno sukobi između Gadafijevih protivnika i njemu lojalnih snaga.

Demonstranti su uzvikivali parole protiv Gadafija i nosili su zelene, crne i crvene zastave koje su usvojene kao simbol pobune protiv Gadafijeve četiri decenije duge vladavine.

Vojni helikopter je nadletao to područje, a nekoliko vozila sa snagama bezbednosti stiglo je na mesto protesta i ispaljeni su hici u vazduh da bi se rasterali demonstranti.

-----------------------------------------------------------------------------

Pentagon: SAD raspoređuju snage oko Libije

SAD raspoređuju svoje vojne pomorske i vazdušne snage oko Libije, izjavio je danas portparol Pentagona pukovnik Dejvid Lapan, ali je dodao da nije doneta nikakva odluka o njihovoj upotrebi.

Lapan je rekao da američki planeri rade na raznim opcijama i planovima za nepredviđene situacije i da se slobodno može reći da se snage prepozicioniraju da bi mogle da omoguće fleksibinost kada se bude donela odluka.

I dalje smo u tom procesu planiranja i pripremnoj fazi da bi, za slučaj da od nas zatraže da idemo u bilo koju vrstu misije, humaniranu ili neku drugu, kazao je portparol Pentagona.

Lapan je odbio da iznese detalje o tipovima brodova ili jedinica koje se raspoređuju, niti kako američki komandanti nameravaju da ih upotrebe.

Nikakva odluka još nije doneta, istakao je on.

SAD imaju dva nosača aviona u pomorskoj komandi koja pokriva region Arapskog mora i Persijskog zaliva, ali ih nema u Sredozemlju, naveo je Lapan.

Posle nasilja upotrebljenog u obračunu sa demonstantima, raste međunarodni pritisak da se okonča vlast libijskog lidera Moamera Gadafija, koja traje neprekidno već više od četiri decenije.

-----------------------------------------------------------------------------

Klintonova: Gadafi mora odmah da ode

Američka sekretarka Hilari Klinton izjavila je da predsednik Libije Moamer Gadafi mora odmah da siđe sa vlasti i pozvala međunarodnu zajednicu da zajedno radi na rešavanju krize u toj zemlji.

„Vreme je da Gadafi ode sada, bez daljeg nasilja ili odlaganja”, rekla je americka sekretarka u obraćanju Savetu Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ženevi.

Klintonova je rekla da Gadafi koristi „plaćenike i siledžije” protiv svog naroda i da je odgovoran za velika zverstva, koja uključuju izveštaje da je ubijao vojnike koji su odbili da upotrebe oružje protiv svojih sugrađana.

„Gadafi i oni oko njega moraju da se smatraju odgovornim za ta dela, koja krše međunarodne pravne obaveze i osnovnu pristojnost”.

Ona je navela da međunarodna zajednica razmatra dalje korake i da nijedna opcija nije isključena, prenele su agecnije.

„Treba da svi radimo zajedno na daljim koracima kako bi držali Gadafijevu vladu odgovornom, obezbedili humanitarnu pomoć onima kojima je potrebna i podržali libijski narod u njihovoj težnji za demokratskom tranzicijom”, rekla je Klintonova.

„Nastavićemo da istražujuemo sve moguće opcije za delovanje”, poručila je američka sekretarka, dodajući da su sve opcije na stolu dok god libijska vlada preti i ubija Libijce.

Klintonova je kazala da podrška političkoj tranziciji u arapskom svetu nije samo „pitanje ideala, nego i strateški imperativ” i da SAD podržavaju „mirnu i nepovratnu tranziciju ka pravoj demokratiji koja donosi rezultate za njene državljane”.

Tanjug

objavljeno: 28.02.2011
Pogledaj vesti o: Moamer Gadafi,   Tripoli

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.