AFP: Libija i Balkan – sličnosti opcije vojne intervencije

Izvor: Politika, 06.Mar.2011, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AFP: Libija i Balkan – sličnosti opcije vojne intervencije

PARIZ – Dok je međunarodna zajednica podeljena oko toga na koji način da reaguje u Libiji, gde su u toku žestoke borbe pristalica i protivnika lidera Moamera Gadafija, francuska agencija AFP povlači paralele između razmatranja vojne intervencije u ovoj državi i debate koja je postojala 1990-ih zbog ratova na Balkanu.

Agencija sličnosti nalazi u tome što američki senatori zahtevaju odlučnu akciju iz vazduha >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kako bi se zaštitili životi civila, kao i u sve većoj humanitarnoj krizi i opreznom upozorenju američke vojske o rizicima koje intervencija nosi.

Pentagon i Bela kuća povremeno šalju pomešane signale o mogućnosti uvođenja zone zabrane letova iznad Libije, ali američki zvaničnici insistiraju da ne postoji vojno-civilno razilaženje kakvo je obeležilo mandat Bila Klintona oko Jugoslavije, piše AFP.

Državna sekretarka Hilari Klinton je na sednici Senata ranije ove nedelje uporedila političke dileme oko Libije sa sukobom na Balkanu dok je njen suprug bio glavni zapovednik američkih oružanih snaga.

Agencija piše da su se najozbiljnije političke borbe oko Balkana ticale toga da li da se iz zone zabrane letova pređe na preduzimanje vojne akcije, uključujući bombardovanje, protiv Srba u Bosni i kasnije na Kosovu, a da su se SAD i NATO, posle višegodišnje debate, na kraju odlučili za vazdušne napade, kojima vojni komandanti, uključujući bivšeg generala Kolina Pauela, u početku nisu bili nimalo naklonjeni.

Robert Hanter, koji je bio ambasador SAD u NATO dok je Klinton bio predsednik, smatra da je zona zabrane letova iznad Bosne u velikom meri bila neuspeh, jer su srpske snage i dalje mogle da gađaju civile tenkovima i artiljerijom na terenu, a da su se vazdušni napadi NATO, međutim, pokazali presudnim.

Hanter, takođe, smatra da bi uvođenje zone zabrane letova iznad Libije bilo beskorisno, jer „neće sprečiti Gadafija da i dalje ubija narod”.

Preduzimanje akcije u Libiji izaziva slične „diplomatske glavobolje” kakve su mučile svetske sile zbog sukoba na Balkanu, jer bi moglo da se pokaže da mandat Ujedinjenih nacija za uvođenje zone zabrane letova ne može da se obezbedi, smatra istaknuti stručnjak Ričard Fontejn iz vašingtonskog Centra za novu američku bezbednost.

Fontejn smatra da postoji verovatnoća da će se ovakvom koraku protiviti Rusija i Kina, kao i da bi SAD morale da odluče da li da postupe bez madata UN.

On ističe da, za razliku od Balkana, intervencija u Libiji sa sobom nosi veće strateške interese i da bi mogla da dovede do širenja antiameričkog raspoloženja u arapskom svetu, navodi AFP.

Tanjug

objavljeno: 06/03/2011
Pogledaj vesti o: Libija,   Moamer Gadafi,   Pariz

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.