Izvor: RTS, 21.Sep.2021, 18:03

Potera za haićanskim izbeglicama, scene užasa na granici SAD

Više od 70 godina pošto je Džon Ford snimio čuveni vestern Rio Grande, ova reka ponovo se našla u centru pažnje javnosti. Ljudi koji pokušavaju da je pregaze i potera na konjima. Ovaj put, snage bezbednosti jurile su haićanske izbeglice.
Oko 6.000 izbeglica sa Haitija proterano je nazad u Meksiko i Haiti, javljaju mediji samo dan nakon objavljivanja fotografija naoružanih konjanika u poteri za ljudima na obalama reke Rio Grande koje su užasnule >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << američku javnost. 

Granične patrole koje su konjima terale izbeglice nazad u reku izazvale su seriju gnevnih reakcija u SAD, pa je čak i Bela kuća ovakvo postupanje nazvala "užasnim".
Sekretar za unutrašnju bezbednost SAD Alehandro Majrokas demantovao je da su pripadnici graničnih patrola bičevali migrante, ali je najavio da će pokrenuti istragu kako bi sve okolnosti ovog slučaja bile razjašnjene.
Na nekim od fotografija vidi se i kako pripadnici graničnih patrola, sa konja, bičevima šibaju unezverene izbeglice.
Tokom poslednjih nekoliko dana oko gradića Del Rio u Teksasu sklonilo se oko 13.000 migranata, uključujući i nekoliko hiljada Haićana.
Lokalne vlasti su zatražile od migranata da se kreću "bezbednim" putevima, umesto da na svoju ruku prelaze reku i na taj način krše imigraciona pravila SAD.
Talas izbeglica sa Haitija pokrenut je posle serije užasnih događaja koje su prethodnih meseci potresle tu siromašnu državu. Prvo je, u julu, ubijen predsednik Žovenel Moiz, da bi mesec dana kasnije, u zemljotresu, stradalo više od 2.000 ljudi.
Pogledaj vesti o: Ford

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.