Izvor: Mondo, 17.Dec.2018, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iznenađenje: Ova tri automobila su najbolja u Evropi

Monovolumeni iz PSA grupacije su za dlaku pobedili novi "ford fokus"

Žiri automobilskih novinara, Autobest, sačinjen od predstavnika 31 zemlje među kojima je i Srbija, proglasio je "Best Buy" automobil Evrope.

Nosilac titule za 2019. godinu su zapravo tri modela - "sitroen berlingo", "opel kombo lajf" i "pežo rifter". To je prvi put u istoriji Autobesta da je titula podeljena na tri jednaka dela. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Zanimljivo je su ovo predstavnici monovolumen kategorije, koju sve više potiskuju SUV/krosover modeli. Zvanično PSA ih klasifikuje kao "vozila za aktivno slobodno vreme".

Inače, sva tri modela dele identičnu novu plaformu i stižu iz Pežo Sitroen grupacije, čiji je član od prošle godine i Opel.

"Žiri Autobesta prepoznao je odličnu kombinaciju dinamične putničke platforme, koju inače koristi i 'opel grandlend X', takozvanog Ludo Space koncepta kojeg nude i ova tri modela", rekao je ekskluzivno za MONDO, Mladen Alvirović, član Autobest žirija.

"Da bi jedan automobil odneo pobedu on mora da zablista u čak 13 kategorija, među kojima su i cena i dostupnost rezervnih delova koji nose čak 20 odsto bodova."

Ovo su finalisti evropskog Car of the Year izbora

Inače, ove godine žiri je uvek nekoliko novina u izbor, a to su ekologija, mogućnosti povezivanja i autonomne vožnje. Glavni faktor da bi neki automobil ušao u finale jeste da košta ispod 20.000 evra.

PSA trojka je pobedila sa 14.076 bodova. Na drugom mestu sa zaostatkom od samo 148 bodova našao se novi "ford fokus", dok se na treće plasirala 12. generacija "tojote korole".

Četvrta je "kia sid", peti "sitroen C4 kaktus", dok je poslednjeplasirani finalista "dačija daster".

Vozili smo "dačiju daster"

Osim glavne nagrade, Autobest je proglasio pobednike i u drugim kategorijama.

Smartbest nagradu je dobio BMW-ov Intelligent Personal Asistant. Hjundaijev Rear Seat Occupant Alert (upozorenje da ima putnika za zadnjem sedištu) proglašeno je za najbolje u Safetybest kategoriji, dok je Ecobest električni "jaguar I-Pace".

Prethodni Autobest "best buy" bio je "sitroen C3 erkros"

Da li se slažete sa izborom za "best buy" automobil godine? Koji je vaš favorit?

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.