Izvor: Radio 021, 10.Jul.2019, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ford ponovo povlači 58.000 vozila zbog sigurnosnog propusta

Nešto više od 58.000 Fordovih vozila, koja su već išla na popravku, nikada zapravo nije popravljeno, piše portal Digital trends, tako da ih proizvođač ponovo povlači.

Naime, u oktobru 2018. Ford je već opozvao 1,5 miliona Ford Focus automobila zbog problema koji je mogao dovesti do zastoja motora i nemogućnosti ponovnog pokretanja. Sada deo tih vozila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ponovo povlači jer smatra da bi to moglo povećati rizik od sudara.

Vozila koja su opozvana po drugi put izgrađena su u Fordovoj fabrici u Vejnu u Mičigenu i uključuju: Focus iz 2012. i 2017. sa dvolitarskim GDI motorima proizvedenim od 7. oktobra 2010. do 23. jula 2012. kao i od 24. avgusta 2016. do 13. aprila 2017. godine; 2013-14 Focus ST s dvolitarskim GTDI motorima proizvedenim od 3. maja 2012. do 11. decembra 2014. godine.

Ford je naveo da je 57.400 opozvanih automobila registrovano u SAD, oko 400 u Kanadi i 480 u Meksiku.

U saopštenju objavljenom u utorak Ford je naveo da upravljački modul pogonskog sklopa u nekim vozilima nije uspeo da primi predviđeno ažuriranje softvera tokom prvog opoziva.

Pogođena vozila opremljena su ventilom za ispuštanje rezervoara koji ima potencijal da se zaglavi u otvorenom položaju. Ako se to dogodi, prekomerni vakuum u sistemu za gorivo može da deformiše plastični rezervoar goriva u vozilu, što može rezultirati svetlosnim signalom neispravnosti, netačnim pokazivanjem merača goriva ili gubitkom pogonske snage - situacija koja bi mogla dovesti vozilo i putnike u opasnost, zavisno o tome gde i kada se dogodi.

Ažuriranje softvera omogućuje vozilu da otkrije neispravan ventil za ispuštanje rezervoara i spreči moguće prekomerno stanje vakuuma.

Kao sigurnosnu meru, Ford je savetovao da se održava najmanje pola rezervoara goriva dok se popravke ne obave.

Prodavci će morati da reprogramiraju upravljački modul pogonskog sklopa s odgovarajućom kalibracijom softvera, kao i da zamene ventil za ispuštanje rezervoara, ako to bude potrebno.

Proizvođač automobila tvrdi da do sada nije primio nikakve izveštaje o nesrećama u vezi sa tim pitanjem.

Autor: Poslovni dnevnik

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.