Ford C-MAX hibrid koji se napaja sunčevom energijom

Izvor: B92, 04.Jan.2014, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ford C-MAX hibrid koji se napaja sunčevom energijom

Ford je najavio prototip novog hibridnog vozila čije se baterije mogu dopuniti preko solarnih panela na krovu automobila. Novi sistem ima za cilj da smanji zavisnost električnih i hibridnih vozila od napajanja strujom iz mreže.

Američki proizvođač predstaviće 6-10. januara na Međunarodnom sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu koncept C-MAX Solar Energi. Ovaj automobil zasnovan je na modelu C-MAX Energi Plug-in Hybrid, na čijem krovu su instalirani solarni paneli.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Prototip je nastao kao rezultat zajedničkog rada Forda, kompanije Sun Power i Tehnološkog instituta iz Džordžije. Sistem solarnog napajanja u stanju je da prati kretanje sunca od istoka ka zapadu, crpeći u svakom trenutku najoptimalniju moguću količinu energije iz sunčevih zraka.

Da bi se baterije potpuno napunile potrebno je da automobil bude izložen direktnoj sunčevoj svetlosti tokom čitavog dan, što je ekvivalentno četvoročasovnom punjenju na kućnoj mreži.

Nakon toga Fordov prototip u stanju je da isporuči iste performanse kao i model C-MAX Energi Plug-in Hybrid koji se puni preko standardne strujne utičnice. To znači da je automobil u stanju da, uz pun rezervoar, pređe oko 1.000 km. Ako se kreće samo uz pomoć električne energije, koncept ima autonomiju do 34 km.

Koncept C-MAX Solar Energi pored solarnih panela ima i standardni priključak za struju, koji bi se koristio tokom oblačnih dana, odnosno uvek kada sunčevo zračenje nije dovoljno da bi se baterije potpuno napunile.

Procenjuje se da bi se upotrebom ove tehnologije godišnja emisija gasova koji utiču na stvaranje efekta staklene bašte prosečno snizila za 4 metričke tone po jednom korisniku automobila. U Fordu kažu da će nakon premijere prototip biti podvrgnut testovima u realnim uslovima eksploatacije, kako bi se utvrdilo da li je izvodljiva njegova serijska proizvodnja.

Ford nije prvi koji je doašao na ideju da koristi sunčevu energiju za napajanje hibirdnih automobila. Toyota je 2009. počela da ugrađuje solarne panele u krov modela Prius treće generacije, ali za razliku od Fordovog prototipa, ove ćelije ne služe za punjenje baterija koje pogone automobil već za klimatizovanje kabine kada je auto parkiran na suncu.

Pročitajte o Fordovim električnim automobilima i o planovima ove kompanije za budućnost.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.