Izvor: MozzartSport.com, 19.Jun.2021, 14:17

Veliki rivali u borbi za finale Lige šampiona, Al Ahlijev Bekam spreman za Tunis, gosti najavljuju atraktivan fudbal

Prvi mečevi polufinala elitnog takmičenja u Africi igraju se u subotu. Zanimljiviji duel očekuje se od 18 časova, kada Esperans dočekuje aktuelnog prvaka. Tri sata kasnije Samir Nurković sa Kajzer Čifsima napada Vidad Kazablanku

Posle tri godine na programu je jedan od "afričkih klasika". U polufinalu tamošnje Lige šampiona sastaju se Esperansa Tunis i Al Ahli iz Kaira. Prvi od dva meča na programu je u subotu od 18 časova.

Između ta dva kluba ukupno je 13 >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << titula u elitnom takmičenju. Al Ahli je devet puta bio šampion Crnog kontinenta, a Esperans u četiri navrata. Poslednja tri puta prvak Afrike je bio neko od njih.

Aktuelni vladar je egipatski klub. On je u prošlogodišnjem finalu savladao Zamalek i tako se dodatno učvrstio kao najtrofejniji klub na kontinentu i jedan od najuspešnijih na čitavoj planeti. Ujedno, Al Ahli je tim trijumfom skinuo sa trona posle dve godine vladavine Esperans.

18.00: (2,25) Esperans (2,90) Al Ahli (3,45)

Tunišani su treći put postali prvaci kontinenta 2018. godine, a u velikom finalu su srušili upravo Al Ahli. Tada je u Kairu bilo 3:1 za domaćina, ali je potom u revanšu Esperans uspeo da trijumfuje sa 3:0 i tako dođe do pehara. Bio je to njigov poslednji od mnogobrojnih susreta.

Naredne godine je tim iz Tunisa odbranio trofej u onom skandaloznom finalu sa Vidad Kazablankom. Posle 1:1 u Maroku, Esperans je poveo sa 1:0, a gosti su izjednačili u 58. minutu. Sudija Bakari Gasama iz Gambije je signalizirao ofsajd, poništio gol, a Marokanci su zahtevali da pogleda VAR snimak. Gambijac to nije želeo da učini, pa su igrači Vidada iz revolta napustili teren. Posle toga je Esperans proglašen za šampiona. Prošle godine je Zamalek zaustavio Tunišane u četvrtfinalu.

Al Ahli i Esperans su u ovom veku odmerili snage čak 16 puta u Ligi šampiona i još u dva navrata u Kupu konfederacija. Egipćani su bili znatno bolji, ukupno su slavili 10 puta, dok su po četiri meča završena nerešenim ishodom i trijumfom Esperansa.

21.00: (1,28) Vidad Kazablanka (4,90) Kajzer Čifs (10,5)

Dobra vest za tim iz Kaira je ta što se uoči novog derbija od povrede oporavio standardni defanzivac Ahmed Ramadan Bekam. On je imao problema sa aduktorom, ali je poslednji trening pre puta u Tunis odradio bez problema i biće u startnoj postavi.

"Poštujem Esperans i njegovog trenera, znam da je to klub koji ima ogromnu bazu navijača u Tunisu. Mi smo skromni, smatram da je važno da i moji igrači budu skromni, ali da veruju u pobedu. Imamo veoma iskusan tim, uvek igramo na pobedu, ali i da atraktivnim fudbalom zadovoljimo navijače. Mi smo vojnici koji brane grb Al Ahlija", rekao je trener egipatskog velikana Pitso Mosimane.

Nije slučajnost što je strateg iz Južne Afrike najavio atraktivan fudbal. Uprkos tome što je pre pola godine osvojio Ligu šampiona, pričalo se u Egiptu prethodnih nedelja glasno o njegovoj smeni. Egipćani su bili nezadovoljni što ekipa ne igra dovoljno atraktivno, a na to je vezala i nekoliko loših rezultata. Za sada je Mosimane ipak ostao na klupi, mada je svestan da bi ga eliminacija iz Lige šampiona najverovatnije koštala posla.

Samo tri sata posle tog meča u drugom polufinalu će se sastati Vidad Kazablanka i Kajzer Čifsi. Za gostujući tim nastupaće srpski internacionalac Samir Nurković.

Marokanci su favoriti, pogotovo na svom terenu. Lideri su u domaćem šampionatu i retko gube. Kajzer Čifsi su s druge strane završili sezonu u Južnoj Africi na preslabom osmom mestu i sada im je preostalo samo da probaju da se iskupe svojim navijačima u kontinentalnom šampionatu.

Samo su dva puta do sada timovi iz Južne Afrike osvajali elitno takmičenje, ali nijednom Čifsi iz Johanesburga. Orlando Pajratsi su bili prvaci 1995. godine, a Mamelodi Sandauns 2016.

AFRIČKA LIGA ŠAMPIONA - POLUFINALE (PRVI MEČEVI)

Subota

18.00: (2,25) Esperans (2,90) Al Ahli (3,45)

21.00: (1,28) Vidad Kazablanka (4,90) Kajzer Čifs (10,5)

***Kvote su podložne promenama

Tagovi:
Pogledaj vesti o: Finale Lige Šampiona,   Liga Šampiona

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.