Delirijum tremens i Reži otvaraju Filmske susrete u Nišu

Izvor: B92, 19.Avg.2019, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Delirijum tremens" i "Reži" otvaraju Filmske susrete u Nišu

Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma "Filmski susreti", koji će od 24. do 30. avgusta biti održan na Letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi, otvoriće film reditelja Gorana Markovića "Delirijum tremens", a iste večeri biće prikazan i film Koste Đorđevića "Reži", najavili su organizatori te manifestacije.

Kako je najavljeno, na 54. "Filmskim susretima" publika će videti 12 filmova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u takmičarskom programu, dok će pilot-epizoda druge sezone serije "Senke nad Balkanom" i dokumentarni filmovi "Kude je taj Niš" i "Poslednji Ju filmski romantik" biti prikazani van takmičarskog programa.

U takmičarskom programu biće prikazani filmovi "Kralj Petar Prvi" Petra Ristovskog, "Koja je ovo država" Vinka Brešana, "Četiri ruže" Vasilija Nikitovića, "Teret" Ognjena Glavonića, "Taksi bluz" Miroslava Stamatova, "Psi umiru sami" Nikole Petrovića, "Ajvar" Ane Marije Rosi, "O životu i smrti" Predraga Velinovića, "Šavovi" Miroslava Terzića i "Pijavice" Dragana Marinkovića.

Direktor Filmskih susreta u Nišu Srđan Savić najavio je da će publika u Nišu, pored srpskih filmova, videti i koprodukcijiske filmove, među kojima ima i onih u kojima je Srbija zastupljena kao manjinski koproducent kako bi program festivala bio što "bogatiji, kvalitetniji i sadržajniji".

Nagrada "Pavle Vuisić" Udruženja filmskih glumaca Srbije za doprinos glumi, koja se tradicionalno dodeljuje na "Filmskim susretima" ove godine pripala je Gorici Popović.

Na festivalu se uručuje osam zvaničnih nagrada za najbolja glumačka ostvarenja. Ovogodišnji laureat priznanja Gran pri "Naisa" dobiće 700.000 dinara, glumcima koji budu dobili nagrade "Car Konstantin" i "Carica Teodora" pripašće po 500.000 dinara, a dobitnici povelja za izuzetnu žensku i mušku ulogu po 300.000 dinara.

Novčani iznos nagrade za najbolju žensku i mušku epizodnu ulogu, kao i za najboljeg debitanta, iznosi 200.000 dinara. Prema najavi organizatora, "Filmske susrete" pratiće brojne zanimljive manifestacije, između ostalog i "retro" bioskop ispred Oficirskog doma, izložbe fotografija Jovana Šurdilovića i Vanje Kesera, izložba plakata sa Pulskog festivala i okrugli sto na temu glume u televizijskim serijama.

Komplet karata za 54. "Filmske susrete" prodaje se po ceni od 2.000 dinara, a ukoliko ne budu prodati svi kompleti, u prodaji će se biti i pojedinačne karte, a njihova cena biće 400 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.