Izvor: JužneVesti.com, 17.Avg.2022, 15:17

"Američki mit: Merilin Monro", "Jevanđelje na filmu", film o Ljiljani Blagojević- deo programa Filmskih

Pored glavnog programa 57. Filmskih susreta koji će biti održan na Letnjoj pozornici i u bioskopu Cineplexx, Niški kulturni centar je napravio i bogat prateći program. Najava festivala je otvaranje izložbe "Američki mit: Merilin Monro", a ljubitelje filma, između ostalog, očekuju promocija monografije i projekcija dokumentarnog filma o Ljiljani Blagojević, okrugli sto "Deca filmski glumci", radionica "Kako gledati film", ali i premijera dokumentarnog filma "Logor smrti u Karašjoku" >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << koji je sniman u Srbiji i Norveškoj.

Izložba "Američki mit: Merilin Monro" je kao najava Filmskih susreta, a otvaranje je u petak, 19. avgusta od 19 sati u Galeriji NKC-a.

Svečano otvaranje festivala je u subotu, 20. avgusta od 20:30 na Letnjoj pozornici, a prijem će biti od 19 sati u Gradskoj kući nakon čega će glumci i glumice špalirom krenuti ka Tvrđavi.

Filmski centar je u "Ambasadoru"; foto: JV / Ljubica Jocić

U nedelju će u hotelu "Ambasador" od 13 sati biti promocija knjige Vladimira Marjanovića "Jevanđelje na filmu" u izdanju NKC-a, a pola sata kasnije i zanimljiv okrugli sto "Deca filmski glumci".

U 18 sati u bioskopu Cineplexx će biti "Kino region" gde će biti prikazani studentski filmovi “Fender“, „Ševa“ i „Prva uloga“. iz različitih zemalja regiona, HRV, BIH i Srbije

Promocija monografije i projekcija dokumentarnog filma o Ljiljani Blagojević, prošlogodišnjoj dobitnici nagrade „Pavle Vuisić“, ove godine umetničkoj direktorki festivala, zakazani su za ponedeljak od 13 sati u hotelu "Ambasador".

Projekcija dokumentarnog filma o Ljiljani Blagojević biće i istog dana od 18 sati u bioskopu Cineplexx.

Monografiju je pisala Dragana Bošković, a film je režirala Ada Lazić.

Za 19 sati u Oficirskom domu zakazano je otvaranje izložbe „Tragovi jednog vremena – filmski plakat 1970-1979“.

U utorak 23. avgusta od 13 sati u hotelu "Ambasador" biće promovisane knjige Milana Nikodijevića "Zabranjeni bez zabrane" i "Dinko". A dan kasnije, na istom mestu i u isto vreme filmska radionica "Kako gledati film".

Pet decenija od filma „Valter brani Sarajevo“ biće obeleženo promocijom monografije Nenada Jovanovića o reditelju Hajrudinu Šibi Krvavcu u četvrtak, 25. avgusta od 13 sati u hotelu "Ambasador".

Istog dana, od 19 sati u bioskopu Cineplexx biće premijerno prikazan film "Logor smrti u Karašjoku" reditelja Kjetila Palmkvista, producenta Branka Dimovića Dimeskog.

Za vreme Drugog svetskog rata u logorima u Norveškoj poslato je 4.049 logoraša iz tadašnje Jugoslavije. 2.398 se nikada nije vratilo svojim kućama. Najveći broj njih (95 %) bili su Srbi. Najmladji među njima imao je samo 12 godina - piše u opisu.

Film je sniman u Srbiji i Norveškoj.
Pogledaj vesti o: Filmski Susreti Niš

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.