Mesto na kome su se objavljivali ratovi i snimali filmovi

Izvor: Megafon.co, 13.Dec.2017, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesto na kome su se objavljivali ratovi i snimali filmovi

Sve o jednoj od najlepših građevina u Nišu. Kako je izgledala na početku, koji su se važni istorijski događaji odvijali u njoj i koji su se srpski filmovi tu snimali.
Položajem, dimenzijama i stilskim karakteristikama zgrada niškog Univerziteta ili popularna Banovina je najmonumentalnije i najreprezentativnije arhitektonsko ostvarenje među javnim objektima Niša.
Izgrađena je osamdesetih godina 19. veka po projektu nepoznatog bečkog arhitete.
U utorak, 28. jula 1914. >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << godine ovde je stigao telegram objave rata Srbiji od Austrougarske. U videu pogledajte sa kog balkona se smatra da je Nikola Pašić to objavio.
1925. dograđen je još jedan sprat, a naredne godine oštećena je u poplavi. Današnji izgled zgrada je dobila 1935. godine. Od 1966. ovde je smešten rektorat niškog Univerziteta.
2002. i 2004. ovde su snimani i filmovi – Zona Zamfirova i Pljačka Trećeg rajha.

Novinar, kamera, montaža: Sonja Urošević
Muzika – Reach the Sky

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.