Glumačka profesija nekad i sad: Svaki dan borba za opstanak

Izvor: Vesti-online.com, 30.Avg.2017, 00:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glumačka profesija nekad i sad: Svaki dan borba za opstanak

Nije tajna da glumci poslednjih godina u Srbiji žive sve teže. Nije lako ni onima koji već imaju izgrađeno ime i karijeru, a kamoli mladim glumcima koji tek treba da se pokažu i dokažu. Mira Banjac kaže da nikad nije bilo lako, ali da se njen početak karijere drastično razlikuje od načina na koji danas rade mladi.

- Mladi glumac danas snima na jednom filmu do podne, pa od podneva ode na drugi, a onda se opet vraća na onaj prvi i tako ukrug. Stalno negde jure. Puno je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << glumaca, snima se veliki broj filmova i to ih tera na borbu za opstanak. A što se tiče slave, to je nešto što dolazi uz rad, dok je popularnost kvarljiva i može da pokvari glumca. Ja prvih 20 godina uopšte nisam igrala u filmu. Nije ni meni bilo lako na početku karijere, jer su bile teške godine. Honorari su bili mali, imali smo čisto da kupimo nešto da pojedemo - priča Mira Banjac.

Jedan od najpopularnijih i najtraženijih glumaca Vojin Ćetković jedan je od onih za kojeg se otimaju režiseri.

- Nikad se nisam žalio u životu ni kada sam imao, ni kada nisam. Međutim, veoma je važno da glumac ne odaje utisak socijalnog slučaja. Kada sam ja počeo s karijerom, filmovi i serije su bile kvalitetnije. Više se ulagalo u glumce. Nije ni meni uvek išlo glatko. Posle filma "Zona Zamfirova" pet godina nisam radio. I to se eto dešavalo, ali glumac mora da bude jak - rekao je Vojin Ćetković.

Nikola Kojo ističe da današnje vreme deluje kao nedodirljivo u svakom smislu. U njegovom rediteljskom prvencu "Stado" glume, kako kaže, pre svega njegovi prijatelji.

- Izgleda kao da ne možeš ništa da promeniš u ludilu i propasti u kojoj živimo. Vesna Trivalić je moja prijateljica i kuma koja će igrati kad god imam nešto, a to važi za Cviju i Natašu. Mi smo već godinama kolege, i pre svega prijatelji - kaže Nikola Kojo.

Tihomir Stanić ističe da njega u mladosti nisu zanimale iste stvari kao većinu njegovih vršnjaka.

- Uvek sam se družio sa starijim glumcima, bio sam jedan od najmlađih prijatelja Petra Kralja. Da ponovo zavolim glumački posao pomoglo mi je traumatično iskustvo u produkciji. Ranije sam imao osećaj da se od mene kao glumca traži malo i nedovoljno, pa sam poželeo da se bavim i drugim aspektima naše profesije. Sada pokušavam da sva stečena iskustva i energiju utkam u svaku ulogu. Život je na meni ostavio traga da mogu da tumačim i starije i iskusnije - kaže Tihomir Stanić.

Tanja Bošković smatra da osim talenta i velikog rada u glumačkom poslu treba imati i veliku sreću.

- Sramota me da bilo šta kažem mladim glumcima. Osećam se odgovornom što se nisam borila više da zaštitimo ovaj mali glumački stalež - kaže Tanja.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.