Dani slovenačkog filma u Niškom kulturnom centru

Izvor: Megafon.co, 09.Dec.2021, 15:13

Dani slovenačkog filma u Niškom kulturnom centru

Dani slovenačkog filma održavaju se do 11. decembra u Niškom kulturnom centru. Ulaz na sve projekcije filmova je besplatan.
U četvrtak, 9. decembra, u 19 sati na programu je “Prah od pepela” u režiji Aljoše Nikolića. U pitanju je kratki igrani film koji se događa u gradu Šoštanj u srcu Šaleške kotline, iza dimne zavese termoelektrane. Kada se dim raziđe, korupcija nestane iz sećanja i Slovenija se snabde strujom, ostaju samo ljudi i priče o njihovim sudbinama. >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << Nakon ovog ostvarenja publika će moći da pogleda film “Sinovi bure” za koji režiju potpisuje Miha Čelar. To je priča o kraškom ovčaru koji postaje pastirski pas. Ovaj dokumentarac prati njegovo rođenje, odrastanje i pripremu da preuzme stado.
Iste večeri od 21 sat na programu je “Ta prokleta očeva kamera” u režiji Miloša Tomića. Reč je o animiranoj priči o nestašnom dečaku koji u svom odrastanju pokušava da se približi svom ocu preko fotografije koja je istovremeno i njegova opsesija i njegov život. “Nekad su bili ljudi” u režiji Gorana Vojnovića sledeći je na repertoaru, najavljuju organizatori.
“Uloge tumače Francesco Borchi, Moamer Kasumović, Maruša Majer, Jaka Jakopič, Emir Hadžihafizbegović, Boris Cavazza, Jasna Žalica. Leo je Italijan koji živi u Sloveniji. Vučko je Bosanac koji je kao dete pobegao u Sloveniju. Leo insistira na Sloveniji zbog bivše devojke i sina, a Vučko ne želi bratu u Švedsku da ne bi ponovo bio izbeglica”, kažu o ovom ostvarenju u NKC-u.
Program 10. decembra U petak, 10. decembra, u 19 sati na programu je “Babin seksualni život”. Režiju potpisuju Urška Đukić i Emilie Pigeard. Publika će moći da pogleda animirano-dokumentarni film koji govori o prošlosti jedne seoske bakice u periodu kada su žene u prvoj polovini XX veka smatrane isključivo predmetom zadovoljenja seksualne želje svojih muževa.
“Bundeva na usijanom limenom krovu” za koji režiju potpisuju Nejc Saje i Jeffrey Young sledeće je filmsko ostvarenje na repertoaru u petak.

“Dokumentarni portret izuzetnog pesnika Tomaža Šalamuna koji je više od 50 godina bio posvećen umetnosti i za to ponekad plaćao visoku cenu.”
Iste večeri od 21 sat publika će moći da pogleda filmsko ostvarenje “91” u režiji Luke Štigla. Kratki igrani film koji se dešava 1991. godine za vreme rata u Sloveniji. Dvojica teritorijalaca odlučuju da proslave trideseti rođendan jednog od njih.
“Doviđenja u sledećem ratu” u režiji Živojina Pavlovića poslednji je film na repertoaru u petak, 10. decembra. Uloge tumače Metod Pevec, Boris Juh, Hans Christian Blech, Milan Puzić. Pred publikom će se naći restaurisana verzija klasičnog ostvarenja Žike Pavlovića po romanu Vitomila Zupana “Menuet za gitaru”. Posle mnogo godina od završetka Drugog svetskog rata, u Španiji na godišnjem odmoru, susreću se nekadašnji partizan i bivši nemački vojnik.
Poslednje veče U subotu, 11. decembra, u 20 sati program otvara “Otava” u režiji Lane Bregar. U pitanju je kratki igrani film na granici realnosti i snova, uspomena i sećanja. Jedna devojčica se na bakinom imanju priseća svoje majke.
“Zastoj” je poslednji film zadnje večeri Dana slovenačkog filma u NKC-u. Uloge u ovom ostvarenju, čiju režiju potpisuje Vinko Moderndorfer, tumače Mirjam Korbar, Peter Musevski, Uroš Furst, Barbara Cerar.
Zastoj – Foto – NKC Film govori o dva bračna para iz različitih društvenih slojeva, koji na prvi pogled nemaju ništa zajedničko. Jedan tragični događaj i zajednička nesreća, sudbonosno ih povezuju.
Organizatori Dana slovenačkog filma su NKC, Udruženje France Prešern Niš i Društvo Sava Beograd.

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.