Izvor: RTS, 16.Maj.2022, 14:32

Radnici "Fijata" nakon sastanka u Vladi: Čekamo socijalni program, nema otkaza

Predstavnici radnika kragujevačkog "Fijata" rekli su posle sastanka sa resornom ministarkom Darijom Kisić da je dogovoreno da niko neće dobiti otkaz niti treba da potpisuje bilo šta do socijalnog programa, koji će, prema njihovim rečima, najverovatnije biti naredne sedmice, kao i da će prekinuti okupljanja.
Na pitanje šta taj socijalni program podrazumeva, radnik "Fijata" Đorđe Milojević rekao je da se radi o planu za rekonstrukciju fabrike >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i novčanim naknadama.

Razgovor s ministarkom je ocenio kao pozitivan i istakao da su dobili uveravanje od države da će učiniti sve da pomognu radnicima.
"Dogovorili smo se da do socijalnog programa prekidamo okupljanja, ako ne budemo programom zadovoljni, tražićemo da se to promeni i bićemo na ulicama", rekao je Milojević novinarima.
Predsednik štrajkačkog odbora i zamenik predsednika sindikata u "Fijat plastiku" Zoran Miljković ponovio je da se neće dozvoliti da radnici dobiju otkaze i optužio menadžment da je četiri godine nanosio štetu "Fijatu".
Miljković je poručio i da niko nema ništa protiv da radnici "Fijata" prihvate ponudu u inostranstvu ili da uzmu otpremninu koja će biti doneta u tom socijalnom programu.
Ukazao je i da radnici u "Fijat plastiku" mogu da budu spokojni, jer su dok traje generalni štrajk zaštićeni i bez potpisa reprezentativnog sindikata ne mogu da ih proglase za tehnološki višak niti otpuste.
Radnici "Fijata" su poručili da je najbitnije što su se sa ministarkom privrede i ministarkom za rad dogovorili da neće biti "nasilnih otkaza". "Obećali smo ministrima da se nećemo okupljati do socijalnog programa, da vidimo kakav je socijalni program, ako ne budemo zadovoljni, opet ćemo biti na ulici, na blokadama", poručuje Đorđe Milojević, radnik "Fijata". 
"Ako nam ne obezbede posao, onda na minimalcu do 2024. godine, pa onda kreće električni model i krećemo da radimo u punom kapacitetu... To su naši zahtevi i oni moraju biti ispunjeni ili ćemo sami da se izborimo za to", rekli su radnici "Fijata" i dodali da je atmosfera na sastanku sa ministarkom Kisić bila "izuzetno korektna".
Radnici "Fijata" su u petak protestovali u Kragujevcu sa zahtevom da menadžment kompanije izađe pred zaposlene sa konkretnim informacijama o programima za odlazak iz firme ili rad u inostranstvu.
Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca kaže da je to procedura koja mora da se završi.
"Jednostavno, transformacija koja će se obaviti u fabrici, priprema za novi pogon, prosto je nemoguće da to bude drugačije bilo gde u svetu. Očekujem da taj model bude znatno uspešniji od fijata 500L, s obzirom na to da se radi o gradskom automobilu na električni pogon", dodaje Dašić.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će država pomoći radnicima "Fijata", a na pitanje šta će se dešavati sa radnicima koji su nezadovoljni ponudom kompanije, rekao je da je "Stelantis" privatna firma i da on ne može njima da govori šta će da rade, ali da će država pomoći radnicima.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radnici kragujevačkog Fijata čekaju socijalni program, nema otkaza

Izvor: AutoBlog, 16.Maj.2022

Predstavnici radnika kragujevačkog Fijata rekli su danas posle sastanka sa resornom ministarkom Darijom Kisić da je dogovoreno da niko neće dobiti otkaz niti treba da potpisuje bilo šta do socijalnog programa, koji će, prema njihovim rečima, najverovatnije biti naredne sedmice, kao i da će prekinuti...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.