Izvor: RTS, 22.Jul.2020, 16:49

Nemačka, pretres prostorija "Fijata" zbog moguće prevare sa emisijom gasova

Nemački istražni organi obavljaju pretres u poslovnim prostorijama "Fijat Krajsler automobila" (FCA) i kompanije CNH "Indastrijal" u okviru međunarodne istrage u vezi sa prevarama o emisijama štetnih gasova iz vozila.
Cilj istrage je, kako navodi Rojters, otkrivanje ilegalnog softvera u motorima za lažiranje podataka o emisiji gasova za koji se sumnja da se koristi u vozilima FCA - "Fijatu", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Alfa Romeu" i "Džipu", kao i u kamionima "Iveko" kompanije CNH "Indastrijal".

Tužilaštvo u Franfurtu je saopštilo je da su istrage koje se sprovode u Nemačkoj, Italiji i Švajcarskoj fokusirane na pojedince u jednoj međunarodnoj automobilskoj kompaniji i jednom međunarodnom proizvođaču komercijalnih vozila, ali nije imenovalo kompanije o kojima je reč.
Portparol FCA je, međutim, izjavio da su istražitelji posetili jedan broj poslovnih prostorija te grupacije u Evropi uz zahtev sudija da im se pomogne u istrazi u Nemačkoj, dodajući da kompanija u potpunosti sarađuje sa vlastima.
Kompanija CNH Indastrijal je poslala imejlom saopštenje slične sadržine u kojem je potvrdila da su nemački inspektori posetili jedan broj njenih kancelarija u Evropi po nalogu nemačkih sudija i da u potpunosti sarađuje sa vlastima.
FCA i CNH Indastrijal su pod kontrolom holding kompanije "Eksor", čiji je vlasnik italijanska porodica Anjeli.
Frankfurtsko tužilaštvo tvrdi da je potencijalno ilegalan softver otkriven u multidžet motorima zapremine 1,3 litra i 1,6 litara koji se koriste za vozila "Alfa romea", "Džipa" i "Fijata", kao i u komercijalnim dizel motorima koji se koriste za teretna vozila "Iveka" i "Fijata", navodi Rojters.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.