Kreće operacija spasavanja Maseratija

Izvor: B92, 02.Feb.2019, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kreće operacija spasavanja Maseratija

Prvi čovek kompanije FIAT Chrysler Automobiles (FCA), Majkl Menli, najavio je novu strategiju koja bi trebalo da poljuljani Maserati postavi na čvrste osnove.

Italijanski proizvođač luksuznih sportskih automobila zapao je u krizu koja je kulminirala 2018. padom interesovanja kupaca na dva najvažnija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tržišta – u SAD i Kini.

Prodaja koja je daleko od očekivane i planirane ugrozila je poslovanje Maseratija. Pored manjka novih modela, ključna greška je bila pozicioniranje na tržištu, smatra direktor FCA, Majk Menli.

On je nedavno kazao da je FCA pogrešila što je promovisala Maserati skoro kao "brend za široke mase", a kao drugu grešku naveo je sjedinjenje Maseratija i Alfa Romea pod isti krov.

Oporavak neće biti lak, a Menli je najavio novu strategiju za spas Maseratija.

Prvi korak je vraćanje Harald Vestera na čelo kompanije. Vester je dobio zadatak da formira novi menadžment, a kako izveštava Autocar, među novim ljudima je Žan-Filip Lelup iz Ferrarija koji će biti na čelu novog odeljenja nazvanog Maserati Commercial.

Tu je i Al Gardner koji je promovisan u šefa Maseratija u Severnoj Americi.

FCA nije otkrio da li planira dodatne investicije u posrnuli brend, ali u toj kompaniji navode da najavljena strategija za spas Maseratija još nije potpuno definisana.

Menli očekuje da će u međuvremenu Harald i njegov tim postići određeni napredak u oporavku Maseratija koji će biti vidljiv u drugoj polovni 2019.

Jedan od problema italijanskog proizvođača luksuznih sportskih automobila je prosečna starost game njegovih modela.

Tako su aktuelni Maserati GranTurismo i GranCabrio, uz povremena "osveženja", na tržištu već 11 godina, dok su trenutne generacije limuzina Ghibli i Quattroporte predstavljene pre 5 godina.

Najmlađi model u ponudi, SUV Levante, iako star svega 2 godine u 2018. je zabeležio znatan pad prodaje.

Takođe, nije poznato ni da su planovi o lansiranju novih modela, koje je pred smrt prošlog leta izneo bivši direktor FCA, Serđo Markione, još aktuelni.

Podsećamo, Markione je u junu 2018. u obraćanju investitorima kazao da je u planu lansiranje kupea Alfieri, kako u električnoj, tako i u plug-in hibridnoj varijanti.

On je tada spomenuo i potpuno novi SUV, manji od Levantea, kao i naslednike modela Ghibli, Quattroporte i Levante, koji bi takođe imali elektrifikovane verzije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.