Gosti N1: Da li radnici u Fijatu treba da prekinu štrajk?

Izvor: N1 televizija, 10.Jul.2017, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gosti N1: Da li radnici u Fijatu treba da prekinu štrajk?

Nekadašnji ministar Milan Parivodić smatra da radnici u Fijatu treba da se odazovu pozivu premijerke Brnabić, jer nikome nije u interesu da ta fabrika prestane da radi, naročito Kragujevčanima. Predstavnik UGS Nezavisnost Dragan Vesić kaže da pozdravljaju to što se Vlada uključuje u problem, ali dodaju da nemaju poverenje i da prekinu štrajk.

Štrajk u kragujevačkom >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Fijatu se nastavlja. Poziv premijerke Ane Brnabić štrajkačima da sednu za sto za sada je bez odgovora.

Predstavnik UGS Nezavisnost Dragan Vesić, gostujući u Danu uživo, rekao je da su danas bili u Kragujevcu i da je ostalo da se druga smena izjasni do 17h, da li će nastaviti sa štrajkom.

Poslodavac je imao pet dana u najavi štrajka, imao je sasvim dovoljno vremena da odgovori na zahteve, ističe Vesić.

Kako kaže, iz tog sindikata smatraju da je premijerka trebalo da apeluje i na predstavnike Fijata da se odazovu pozivu, ali i zahtevima štrajkača.

Oni su prekršili zakone ove države i zakon o štrajku i pokazali time da ih zakoni ne interesuju već samo ugovor koji su potpisali sa državom, a koji mi nismo imali prilike da vidimo, naveo je Vesić.

Mi pozdravljamo to da se Vlada uključi u pregovore, ali radnici nemaju poverenje u to da se prekine štrajk, jer se tada gubi pregovaračka snaga, objasnio je odluku da se sa protestom koji traje više od 10 dana i nastavi.

Štrajk, svesni su, u svakom slučaju nanosi štetu i jednoj i drugoj strani i mi smo iz tih razroga pozivali poslodavca od početka da se sedne za sto, dodaje.

Istakao je da su zarade zaposlenih jako niske. Tražili su povećanje bruto zarade koja iznosi za pet, šest kafa u nekom dobrom kafiću u Rimu, tražili su sa 38 na 48 bruto, pa podigli 50.000 - bruto, navodi Vesić.

"Plate radnika su na nivou dobrog ručka za dve, tri osobe u Rimu".

Govoreći o štrajku, kaže da je na ovaj način protesta "Nezavisnost" uvučena, jer se ranije krenulo u štrajk, koji su podržali njihovi članovi iz fabrike.

Navodi da bi Nezavisnost uradila drugačije, da bi išla strategijom dužeg pregovaranja, kroz kolektivno pregovaranje, ali su morali da odogovore na poziv njihovih članova u Fijatu, kojih je 700 i koji su već ušli u štrajk.

Radnici i država da igraju tango

Advokat i nekadašnji ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić kaže da je odgovornost i na poslodavcu, i na sindikatima, i na radnicima i na državi. Interes je da se situacija

Ne mogu da zaboravim situaciju na sednici Vlade koja je 2005. godine održana u Kragujevcu, da je Republika Srbija od 5. oktobra do te sednice 2005. godine, za Kragujevac izdvojila oko pola milijarde evra, jer Zastava nije radila i stalno se postavljalo pitanje Zastave. Kako navodi, milijardu i 300 miliona je izdvojeno za to.

S druge strane, Fijat je kupio i izgradio jednu vrhunsku fabriku sa najboljim mašinama, nove generacije, otvorio radna mesta, naveo je Parivodić.

Radnici u Kragujevcu su verovatno plaćeni nekoliko desetina procenata, 50, 60 procenata niže nego u drugim fabrikama, ali pitanje je da li bi imali i te plate i pogodnosti da nema Fijata, da li bi to imali negde u Kragujevcu, rekao je nekadašnji ministar.

Premijerka je reagovala onako kako bih i ja reagovao na njenom mestu, moglo je da se to čuje i nedelju dana ranije, ali mislim da je ona civilizovano postupila, stavila je na sto sve parametre koji se tu nalaze na jedan fer način, po mom mišljenju, dodao je.

Mišljenja je da se treba odazvati pozivu premijerke. Dodao je da su pregovarači na strani Fijata mnogo iskusniji. Ja bih, na vašem mestu, doveo najveće stručnjake u automobilskoj industriji iz Evrope, doveo stručnjake koji imaju iskustva za takve pregovore za radnike, njih možete da dovedete za 24 sata, poručio je sindikatima.

Stvar je kompleksna, daj da ne doživimo sa Fijatom ono što smo dozvolili sa raspadom Jugoslavije, kazao je. Nikome nije u intresu da Fijat prestane da proizvodi, naročito građanima Kragujevca.

Štrajkači bi trebalo da budu staloženi i racionalni, naveo je. "Ako ne pristupite stolu premijerkinom, teško da Fijat neće... Nemojte dozvoliti da vi budete obeleženi kao krivac za takvu situaciju", posavetovao je.

Vesić kaže da ne bi učinili nikakve poteze koji bi oterali insevestitore, najviše zbog mladih ljudi i njihovog budućeg zapošljavanja u ovoj zemlji.

Ovde se niko iz države nije javio 10 dana da kaže menadžmentu Fijatu: Gospodo, vi ste u obavezi...  Inspekcija rada je donela rešenje, a menadžment se ogluši, to je onda krah države, naveo je.

Ne mogu inostrane kompanije da poštuju zakone svojih zemalja, nego zakone ove zemlje, i mi na tome od početka inistiramo, kaže Vesić.

On je rekao da Nezavisnost pozdravlja poziv premijerke, ali je dodao da se stiče utisak da se ipak drži strana Fijatu.

Vesić je naveo da im je stigla podrška iz evropskih sindikalnih federacija, metalskog sektora pa i iz sindikalnih organizacija iz Italije.

Srbija ne može da bude samo destinacija koja će da nudi jeftinu radnu snagu, već da ima i druge performanse, pravnu državu.

Parivodić dodaje da ugovor mora biti sklopljen i da mora da se nađe način da se on sklopi.

Radnici treba da igraju tango sa svojom državom, da oni budu usklađeni u zahtevima, a da država pomogne zaista, izvrši pritisak i na drugu stranu, i ostvari parcijalne ciljeve, ali pitanje je tehnike kako ostvariti te ciljeve, zaključio je Parivodić.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Parivodić: Štrajkači da poslušaju ministarku Brnabić

Izvor: N1 televizija, 10.Jul.2017

Nekadašnji ministar Milan Parivodić smatra da radnici u Fijatu treba da se odazovu pozivu premijerke Brnabić, jer nikome nije u interesu da ta fabrika prestane da radi, naročito Kragujevčanima. Predstavnik UGS Nezavisnost Dragan Vesić kaže da pozdravljaju to što se Vlada uključuje u problem,...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.