Fiat Chrysler predlaže spajanje s Renaultom, Italija želi udjel

Izvor: SEEbiz.eu, 27.Maj.2019, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fiat Chrysler predlaže spajanje s Renaultom, Italija želi udjel

MILANO - Talijansko-američki automobilski div Fiat Chrysler objavio je u ponedjeljak da je francuskom Renaultu predložio spajanje, a istaknuti zastupnik vladajuće talijanske ekstremno desne stranke Lige poručio je da bi vlada mogla zatražiti udio u novoj kompaniji "simetričan" francuskome.

Fiat >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Chrysler "uputio je danas neobvezujuće pismo upravnom odboru grupe Renault, predlažući povezivanje poslovanja po formuli pola-pola", stoji u priopćenju talijansko-američke kompanije.

Spajanjem bi nastao treći proizvođač automobila u svijetu koji bi godišnje prodavao 8,7 milijuna automobila. U Fiat Chrysleru izdvajaju i mogući sinergijski efekt u iznosu većem od pet milijardi eura godišnje, povrh onog proizišlog iz Renaultovog partnerstva s japanskim Nissanom i Mitsubishijem.

U Fiat Chrysleru naglašavaju da povezivanje ne bi rezultiralo zatvaranjem proizvodnih pogona i da bi u izvršnom odboru sjedili većinom neovisni direktori.

Objedinjeni portfelj brendova dvije grupe bio bi "širok i međusobno komplementaran... i jamčio bi punu pokrivenost tržišta, od luksuznih do standardnih modela", naglašavaju u Fiat Chrysleru.

Ističući važnost prijelaza na ekološki prihvatljivija i visoko automatizirana vozila, napominju da bi spajanje osiguralo novoj grupi "jaku poziciju u tehnologijama koje mijenjaju industriju, uključujući elektrifikaciju i autonomnu vožnju".

Dionice novonastalog globalnog automobilskog diva bile bi uvrštene u kotacije burzi u Parizu, New Yorku i Milanu, predlažu iz Fiat Chryslera.

Iz Renaulta su priopćili da će se upravni odbor danas sastati kako bi razmotrio ponudu.

Fiat Chryslerova ponuda odmah je izazvala reakcije u talijanskim političkim krugovima.

Talijanska vlada branit će nacionalni interes u spajanju Fiat Chryslera i Renaulta i mogla bi zatražio udio u novom globalnom proizvođaču automobila identičan onome francuske države, poručio je danas istaknuti parlamentarni zastupnik Lige Claudio Borghi u izjavio za La7 TV.

Udio francuske države u Renaultovom kapitalu predstavlja "anomaliju", istaknuo je Borghi. "Mogli bismo zatražiti simetriju" u državnim udjelima, dodao je.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.