Kako je nastao Naissus Jazz fest VIDEO

Izvor: B92, 05.Nov.2018, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je nastao Naissus Jazz fest VIDEO

Poslednje veče 13. Internacionalnih susreta džez muzičara Naissus Jazz fest otvorila je Vesna Petković feat Who man dog uz kombinaciju modernog džeza, etno i africke melodije. Ona je posle 22 godine ponovo nastupila u rodnom gradu i u emotivnom govoru publici posebno se zahvalila porodici i prijateljima koji su došli da je čuju.

Posle Vesne Petković i Who Man Doga, nastupile su mlade beogradske džez snage - Schime trio + one. Poznati svetski pijanista Klaus Raible >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na početku nastupa zahvalio se organizatorima i rekao da je oduševljen atmosferom u Nišu.

"Iskreno sam jako, jako srećan što sam ovde. Dolazio sam u Srbiju mnogo godina unazad. Prvi put kasnih osamdesetih i moram da kažem da sam ovde uvek bio srećan, uvek sam uživao u ovoj zemlji i smatrao da su Srbi duševni ljudi", istakao je on.

Legenda džeza i najpoznatiji perkusionista svoje generacije Alvin Kvin dobitnik je ovogodišnje nagrade „Bata Anastasijević“ za doprinos i razvoj džez kulture. A nagrada niškoj publici bio je nezaboravni nastup legendarnog bubnjara, koji je nastupio u Claus Rable Triu. Povelju džeza za doprinos i razvoj džez kulture nadahnutim nastupom u Nišu dobili su pijanista Claus Raible i bubnjar Dušan Ivanišević, a Povelju džeza za svesrdno angažovanje i doprinos džez kulturi i kulturnom nasleđu na 13. Internacionalnim susterima džez muzičara Naissus Jazz dobio je producent Petar Avramović.

Naissus jazz fest održan je 12 puta, a poslednji 1993. godine. Internacionalni susret džez muzičara je 1981. godine inicirao Bratislav Bata Anastasijević sa grupom džez entuzijasta, a nakon njegove smrti, festival je ugašen.

Ove godine, njegova deca, i divni ljudi koji su pritekli u pomoć, vratili su ovaj festival među Nišlije. Nakon četvrt veka pauze, ovo je bio prvi u ovom veku, ali ipak 13. jer porodica želi da nastavi tamo gde je doajen niškog džeza stao.

Priču o Bratislavu Bati Anastasijeviću i Naissus jazz festu pogledajte u prilogu Prve televizije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Završen NAISSUS JAZZ FEST

Izvor: Megafon.co, 05.Nov.2018

Poslednje veče 13. Internacionalnih susreta džez muzičara NAISSUS JAZZ  otvorila je Vesna Petković feat Who man dog uz kombinaciju modernog džeza, etno i africke melodije. Ona je posle 22 godine ponovo nastupila u rodnom gradu i u emotivnom govoru publici posebno se zahvalila porodici i prijateljima...

Nastavak na Megafon.co...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.