Svetska hrana na domaćoj trpezi: U toku je festival Global fest Sava port

Izvor: B92, 02.Jun.2019, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetska hrana na domaćoj trpezi: U toku je festival "Global fest Sava port"

Štandovi različitih zemalja postavljeni su na šetalištu Sava promenada.

Ovim je i vanično otpočeo treći Međunarodni festival "Global fest Sava port" čiji je cilj kulturna razmena i promocija kulturnih vrednosti.

Posetioci najlepšeg šetališta su u prilici da degustiraju tradicionalne kulinarske specijalitete zemalja učesnica, da učestvuju u kreativnim radionicama, kao i da se upoznaju sa specificnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kulturnim obeležjima različitih naroda kroz ples i muziku.

Među prvima je štand postavila Ukrajina, čiji su predstavnici odlučili da Beograđanima dočaraju sve kulinarske specijalitete te zemlje. Kuvar Pjotr kaže da je ukrajinska kuhinja jednostavna, a lepa. "Tu su takozvani pelmeni, nešto nalik raviolima sa mesom, zatim areniki sa različitim filovima od kupusa, vrganja, krompira, sira, luka, a ima i onih sa mesom. Imamo uštipke od krompira koji se serviraju sa pavlakom, a tu je i ukrajinski boršč. Uglavnom su svi čuli za čorbu koja je bazirana na ukusu cvekle sa kupusom, mesom, pasuljem. Ono što je najepše je neizostavni medovnik, kolač sa pavlakom koji se pravi sa koricama na bazi meda", objašnjava Pjotr.

Kako kaže, sve je lepo i ukusno, a potrudiće se i da sve to bude toplo. "Nadamo se da neće biti kiše da bi ljudi mogli da dođu u što većem broju i da posete štand, ali i ovaj jako lep događaj. Drago mi je što se takve stvari organizuju da mogu i druge zemlje da se predstave u Beogradu", rekao je Pjotr.

Posetioci će večeras u 21.00 čas moći da uživaju i u koncertu grupe "Neverne bebe". Organizatori manifestacije su Gradska opština Savski venac i Turistička organizacija GO Savski venac, uz podršku Turističke organizacije Beograda, Udruženja „Carobna lampa“ i kompanije Belgrade Waterfront.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Siđite do reke, počeo je "Global Fest Sava Port"

Izvor: Mondo, 02.Jun.2019

U Beogradu na Sava promenadi danas se održava međunarodni festival "Global Fest Sava Port" koji posetiocima nudi zanimljiv program...Foto: MONDO..Štandovi različitih zemalja postavljeni su danas na šetalištu Sava promenada čime je zvanično otpočeo treći Međunarodni festival "Global fest Sava...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.