Novi Sad i podgrađe u ritmu uličnih svirača

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2017, 06:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad i podgrađe u ritmu "uličnih svirača"

Festival uličnih svirača "Gradić fest" počeo je večeras u Novom Sadu, svečanom povorkom od Trga slobode do podgrađa Petrovaradinske tvrđave, koju je predvodio "Flaach Bras Band" iz Švajcarske, orkestar od 30 limenih duvača.

Vizuelni segment vesele i šarene povorke, koju je činio veliki broj umetnika i građana, bio je sačinjen od velikih skulptura napravljenih od balona, koje su delo majstora Šona Runija. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Kao i prethodnih 16 godina u programu učestvuju izvođači iz Srbije, regiona, Evrope, ali i drugih udaljenih država, a čine ga muzički nastupi, filmske i video projekcije, performansi, ambijentalne predstave, umetničke instalacije", saopštili su organizatori.

U okviru "Gradić festa", koji se održava u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, večeras je dodelom nagrada IBIS otvoren i filmski festival "Cinema city", koji ove godine obeležava deset godina postojanja.

Nagrade IBIS pripale su Mirjani Karanović i Miodragu Miši Miloševiću za njihov doprinos domaćoj kinematografiji.

Prve večeri "Gradić fest-a"a, između ostalih, nastupaju muzičari Gongmaster Dolf, Voda nam vodama, Toni Pecanov, Uv, „Peting bluz bend", Bojana Vunturišević, Renco Ruđero, Trabl nouts.

U okviru festivala Cinema city večeras su na repertoaru „Rekvijem za gospođu J", „Igla ispod praga", „Čokoladni vetar", „Kad bih mogla da biram", "Srce od kamena".

Ove godine, pored Festivala uličnih svirača i festivala Cinema city, ideji "oživljavanja" podgrađa Petrovaradinske tvrđave pridružili su se i „Pop Up (Berberaj & Pablik P)", „Scenatorija", „Suburbijum", „Fruškać", „Hepi treš prodakšn", „Ugrip" i„AAaaa festival".

Uoči samog početka "Gradić fest-a" u podgrađu Petrovaradinske tvrđave večeras je održana konferencija za novinare, posvećena različitim aspektima te manifestacije iz ugla partnerskih organizacija "Festivala uličnih svirača".

Kako je saopšteno, nov koncept podrazumeva udruživanje snage, znanja, iskustva, ideja i infrastrukture s ciljem zajedničkog oplemenjivanja podgrađa i učešća u potpuno novoj urbanoj i umetničkoj priči.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić rekao je da najvažniji projekat u kulturi Grada Novog Sada "Novi Sad 2021 EPK" a jedna od krucijalnih infrastrukturnih aktivnosti u okviru tog projekta, kako je naveo, je obnova podgrađa Petrovaradinske tvrđave.

"Veoma je lako onda zaključiti koliko je i iz ugla Grada važno što se Festival uličnih svirača preselio u tzv. gradić. Petrovaradinska tvrđava i podgrađe predstavljaju jedan od najvećih kulturno-turističkih potencijala Novog Sada i oživljavanje tog dela putem umetnosti, kulture ali i zabave potpuno se uklapa u misiju Grada", rekao je Rožić.

"Gradić fest" održava se do 3. septembra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Počinje Gradić fest, večeras Bojana Vunturišević i Rekvijem za gospođu J.

Izvor: Radio 021, 01.Sep.2017

Festival uličnih svirača u okviru "Gradić festa" počinje danas svečanom povorkom koja će proći ulicama Novog Sada, od Trga slobode do Podgrađa Petrovaradinske tvrđave...Povorku će predvoditi "Flaach Bras Band" iz Švajcarske, orkestar od 30 limenih duvača koji svira u hodu, a vizuelni segment...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.