Počinje Gradić fest, večeras Bojana Vunturišević i Rekvijem za gospođu J.

Izvor: Radio 021, 01.Sep.2017, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje Gradić fest, večeras Bojana Vunturišević i Rekvijem za gospođu J.

Festival uličnih svirača u okviru "Gradić festa" počinje danas svečanom povorkom koja će proći ulicama Novog Sada, od Trga slobode do Podgrađa Petrovaradinske tvrđave.

Povorku će predvoditi "Flaach Bras Band" iz Švajcarske, orkestar od 30 limenih duvača koji svira u hodu, a vizuelni segment činiće pet velikih skulptura napravljenih od balona, koje predstavljaju pet zlatnih ptica, simbol mira prisutan na grbu Petrovaradina. Povorka građana i umetnika će iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << centra krenuti u 20 časova.

U okviru "Gradić festa" je i filmski festival "Cinema city" koji  će biti otvoren u 20.30h dodelom nagrada IBIS Mirjani Karanović i Miodragu Miši Miloševiću za njihov doprinos domaćoj kinematografiji.

Nakon toga biće prikazani filmovi "Rekvijem za gospođu J" Bojana Vuletića i "Srce od kamena" islandskog reditelja Gudmundura Arnara Gudmundsona.

Muzički deo programa u Gradiću će, po tradiciji Festivala uličnih svirača, u najvećoj meri činiti neafirmisani mladi umetnici i sastavi iz Srbije i regiona, uz nešto poznatije kao što su Bojana Vunturišević, Bitipatibi, Hornsman Coyote, Mambo Stars i Luke Black.

"Cinema city" ove godine obeležava 10 godina postojanja. Četiri bioskopa u Gradiću, od čega tri pod otvorenim nebom, pružiće priliku posetiocima da kroz četiri zasebne umetničke selekcije pogledaju najzanimljivije radove niskobudžetnih i manje poznatih filmskih autora. Nasuprot tome, biće prikazana najbolja ostvarenje domaće produkcije, kao i filmovi o nekim od najpoznatijih svetskih muzičara, kao što su film Džima Džarmuša o Igiju Popu i film o Niku Kejvu "Još jednom s emocijom".

Udruženje UGRIP nudi šetnju kroz podzemne galerije Petrovaradinske tvrđave, gde na umetnički način upoznaje posetioce sa brojnim legendama koje kruže mističnim lagumima.

Udruženje Suburbium iz Petrovaradina na Gradić festu organizuje konferenciju "Saobraćaj u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave/ Od lokalnog ka regionalnom", uz učesnike iz više gradova, koji će razmatrati mogućnosti prilagođavanja saobraćaja u Gradiću u kontekstu očuvanja ove vredne baštine iz 18. veka.

Saobraćaj u Gradiću će sva tri dana festivala biti obustavljen u vremenu od 17 do tri časa ujutru, što važi za ulice Beogradsku od mosta do ulaska na Tvrđavu, Štrosmajerovu, Lisinskog i Nazorovu. Kao mesto za parkiranje posetiocima i stanovnicima Podgrađa se preporučuje plato kod Vojne bolnice.

Kompletnu satnicu svih događaja pogledajte OVDE.

Autor: 021
Pogledaj vesti o: Fest

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.