Miloš Cvetković: Meni je gluma na neki način postala slamka spasa!

Izvor: JuznaSrbija.info, 01.Sep.2019, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miloš Cvetković: Meni je gluma na neki način postala "slamka spasa"!

Večeras URBANCASTLE otvara vrata za sve ljubitelje pozorišta, jer u dvorištu ,Univerziteta počinje 15.  URBAN  FEST, u organizaciji Studentskog kulturnog centra Niš. 

Svečano otvaranje festivala zakazano je za 20:20 sati, a zatim su na repertoaru dve predstave “27 – I drvo je reklo nemoj” i “Porodične priče”, koje nam donose glumci, Akademije umetnosti Banja Luka (Republika Srpska, BiH). >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info <<

Tim povodom smo mi dan ranije zavrili iza kulisa, pogledali njihovu probu svečanog otvaranja i razgovarali sa umetničkim direktorom Akademskog pozorišta Milošem Cvetkovićem.

Pre glume studirali ste medicinu, kako ste odlučili da pređete na glumu?

- Pa ne znam… to je bila odluka, zapravo i ne može baš nešto da se kaže da sam studirao medicinu, nisam često išao na fakultet. Mislim da me pubertet stigao kasnije nego ostale ljude, zapravo moja majka je meni rekla da se otvorila neka nova akademija, koja je bila u Nišu. Nekada ranija sam možda, jednom pomišljao da probam da upišem Fakultet dramskih umetnosti, ali to nije otišlo dalje od nekog razmišljanja. Kada je to bilo bliže, kada je bilo u Nišu, otišao sam na prijemni i upisao Akademiju. Zapravo tek negde na drugoj godini sam počeo da shvatam, šta je to gluma, šta je to pozorište, i onda sam počeo to da volim, tek na pola druge godine.

Šta ste vi to shvatili, šta je to gluma i pozorište?

- Teško je reći, ja sam shvatio šta meni predstavlja gluma. Meni gluma na neki način postala slamka spasa, u tom smislu da li je to bio izlazak iz puberteta ili je bilo nešto drugo, ali neki oslonac.

Da li ste se ikada pokajali što se postali glumac?

- Nisam, Nikada.

Juče su se završili Filmski susret, šta vi mislite o ovom festivalu i da li ga posećujete?

- Ove godine nisam zbog proba i zbog drugih obaveza koje su mi bile baš u toku Filmskih susreta, jer mi je ovo leto bilo jedno radno leto, a inče posećujem. Taj festival sam po sebi ima jednu dugu tradiciju i mislim da ga treba negovati.

Kako je došlo do toga da postanete umetnički direktor Akademskog pozorišta?

- Predložio me predhodni umetnički direktor, koji je bio moj kolega sa klase. Mladen Milojković, on je prestao da radi na tom mestu, i tu postoji jedan manir da onaj ko je bio umetnički rukovodilac da predlog, pa ako direktor Studentskog kučturnog centra usvoji taj predlog, ona će taj i biti umetnički  rukovodilac, ako ne onda ne. Miloš Jović koji je bio direktor je pristao, i onda sam ja došao na to mesto.

U jednom kratkom periodu niste bile na toj poziciji, zbog čega ste odustalu i zbog čega ste se kasnije vratili?

- Mislim da je došlo u jednom trenutku do prezasićenja, možda je to u tom trenutku bila moja impulsivna reakcija. To je bio April mesec, kada je došao Septembra uprava još uvek nije postavila novog umetničkog  rukovodioca, idalje su bili za tu varijantu da to bude ja. Od svega toga, po mom mišljenju nije napravljena neka velika stvar.

Da li ste ikada osetili da ljudi ne poštuju dovoljno Akademsko pozorište kao studentsko?

- Mislim da ljudu generalno ne znaju za Akademsko pozorište, u ovom gradu. Mislim da idalje jedno 70, 80% građana Niša ne zna da postoji Akdemsko pozprište, a što se tiče poštovanja mislim da ovi koji znaju da postoji, da ga itekako poštuju.

Akademsko pozorište organizuje Urban Fest 15 godina, koliko godina vi lično učestvujte  u organizaciji?

- Pa od kada sam umetnički rukovodilac, ja sam umetnički rukovodilac od decembra 2014. Ovo je peta godina.

Da li vam je neki od predhodnih festivala ostao u posebnom sećanju, i po čemu?

- Ostalo mi je u sećanju otvaranje festivala od pre tri, i od pre četri godine. Zato što, po mom mišljenju, to su bila najuzbudljivija i najinteresantnija otvaranja festivala. Ansambl našeg pozorišta učestvuje na otvaranju festivala, pa mi je to bilo i najdraže. Što se tiče samog programa festivala i predstava, prošlo je tu mnogo dobrih predstava, ne bih izdvajao ni jednu. Mislim da će ove godine URBN FEST da se popne na jedan veći i ozbiljniji nivo što se tiče organizacije i što se tiče programa festivala. Mislim da će to biti manir i narednih godina da  jačamo taj festival.

Da li nas ove godine očekuje neki spektakl na otvaranju?

- Ne mogu o tome ništa da vam kažem, ne znam ni koliko će biti spektakularno. Znam da će biti svećano i u neku ruku uzbudljivo otvaranje, to je sigurno.

Da li ste gledali ovogodišnje predstave i koje biste preporučili lično svojim prijateljima?

- Ja bih svojim prijateljima preporučio sve predstave, ove godine nisam gledao sve predstave, ali ove koje nisam gledao čuo sam da su jako dobre. Ove koje sam gledao su zaista izuzetne, i mislim da ne bi trebalo da se propusti ove godine ni jedna predstava.

Šta nas očekuje u novoj sezoni Akdemskog pozorišta?

- Mnogo toga. Krenuće sa početkom sezone. U pripremi su dve predstave, jedna ponovo u režiji Dušana Matejića, koji sa ponosom mogu da kažem postao redovan kod nas. I predstava mladog reditelja, jednog od najboljih mladih reditelja u Srbiji, predstava Davida Alića.

Kada možemo da očekujemo audiciju za prijem novih članova?

- Kao i svake godine, kraj septembra, početak oktobra.

Miloša smo izveli sa probe, da bismo uradili ovaj razgovor, strpljivo je odgovarao na naša pitanja, iako smo kasnije, kada se vrato na probu i nas pusti iza kulista, videli da je on zaduže za veći deo organizacija oko otvaranja URBAN FESTA.

Po onome što smo videli mislim da nas očekuje jedan spektakl na otvaranju, onako kako to samo Akdemci umeju.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.