Kozarska Dubica: Na gradskom trgu izlagala 24 proizvođača voća

Izvor: Blic, 22.Sep.2017, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kozarska Dubica: Na gradskom trgu izlagala 24 proizvođača voća

Tradicionalna privredno-turistička manifestacija "Voće fest" okupila je danas u Kozarskoj Dubici 24 proizvođača voća i voćnih prerađevina koji su svoje proizvode izložili na gradskom trgu.

- Cilj manifestacije nije samo promocija, već i prezentacija kapaciteta naših proizvođača. Važan segment je i komunikacija između učesnika i razmena iskustava u širenju proizvodnje - izjavio je načelnik opštine Kozarska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Dubica Radenko Reljić.

On je naglasio da se znatan broj ljudi bavi voćarskom proizvodnjom, a da u Kozarskoj Dubici uspešno posluju i tri firme specijalizovane za proizvodnju i preradu voća.

- Što se tiče opštine, uvek ćemo biti na usluzi tim ljudima i nastojati da podržimo njihovu proizvodnju - rekao je Reljić i dodao da je za subvencije za poljoprivredu u ovogodišnjem budžetu izdvojeno 100.000 KM.

Otvarajući osmi "Voće fest", Reljić je pozdravio sve izlagače iz Kozarske Dubice, Prijedora i Novog Grada i zahvalio im na učeću na manifestaciji.

Načelnik opštinskog Odeljenja za privredu i poljoprivredu Miroslav Tica rekao je da je voćarstvo perspektivna grana poljoprivrede, čiji je intenzivni razvoj u Kozarskoj Dubici počeo 2010. godine.

- Poslednjih godina imamo blagu stagnaciju u oblasti te grane poljoprivredne proizvodnje, a niz teških proizvodnih sezona doveo je do toga da, od 150 voćara u 2010. godini, sada imamo stotinjak koji se intenzivno bave proizvodnjom voća - precizirao je Tica.

Direktor Turističke organizacije opštine Kozarska Dubica Marijana Kotur izjavila je da je "Voće fest" jedna od značajnijih manifestacija u okviru "Dubičkog leta".

- Poznato je da je područje opštine Kozarska Dubica voćarski kraj, tako da ova manifestacija iz godine u godinu dobija na značaju i uz bogat kulturno-umjetnički program okuplja veliki broj izlagača i građana - rekla je Kotur.

Ona je dodala da u programu manifestacije učestvuju mališani iz Dečjeg vrtića "Pčelica" kojima se tradicionalno donira voće sa manifestacije, članovi Kulturno-umjetničkog društva "Una" i orkestar "Nesanica".

Učesnicima "Voće festa" u Kozarskoj Dubici danas se obratio i predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Danijel Egić.

Na manifestaciji "Voće fest" u Kozarskoj Dubici učestvovalo je 18 voćara, a proizovode od voća izložilo je šest izlagača, među kojima i predstavnici dve škole - učenici Srednjoškolskog centra "Nikola Tesla" i Osnovne škole "Majka Knežopoljka" iz Knežice.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.