Koncertom mladih pijanista počeo prvi Vasilije Mokranjac fest

Izvor: B92, 23.Nov.2018, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koncertom mladih pijanista počeo prvi Vasilije Mokranjac fest

Koncertom mladih pijanista, sinoć u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, počeo je prvi "Vasilije Mokranjac fest", posvećen jednoj od ključnih ličnosti srpske muzike.

Prvo festivalsko veče bilo je takmičarskog karaktera, a najbolji mladi pijanisti koji su nastupili na ovom koncertu izabrani su putem audicije u saradnji sa muzičkim akademijama i školama širom Srbije.

U pitanju su pijanisti Olga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Petrović, Tijana Cerović, Ksenija Veljović, Milica Zakić, Katarina Mančić i Kosta Knežević. Zarad promocije srpske umetničke muzike i afirmacije stvaralaštva Vasilija Mokranjca, Fondacija Vasilije Mokranjac će dodeliti i nagrade ”Vasilije Mokranjac” za najuspešnije interpretacije klavirskih dela ovog muzičkog velikana.

Nagradni fond u ukupnom iznosu od 100.000 dinara obezbeđen je pod pokroviteljstvom SOKOJ-a, a proglašenje pobednika i dodela nagrada biće na završnoj večeri festivala, 24. novembra u Skupštini grada Beograda.

Večeras će u galeriji "Artget" biti održan okrugli sto o stvaralaštvu Vasilija Mokranjca, a učestvovaće akademici Dimitrije Stefanović, Dejan Despić, Svetislav Božić, muzikolozi Nadežda Mosusova, Melita Milin, Katarina Tomašević, Ivana Medić, kompozitorka Svetlana Maksimović, violončelistkinja Sandra Belić, kao i ćerka istaknutog kompozitora Aleksandra Mokranjac.

U okviru završne večeri publici će se, pored nagrađenih mladih pijanista, sa delima Vasilija Mokranjca predstaviti i poznati muzički izvođači iz zemlje i inostranstva - Biljana Gorunović, Rita Kinka, Ratimir Martinović, Vedrana Subotić, Jelena Đajić Levajac, Ivana Medić, Vladimir Gligorić, Sandra Belić i Miroslav Pavlović. Ulaz na sve programe festivala je besplatan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.