Kako se rodio Međunarodni filmski festival FEST 1971. godine

Izvor: B92, 27.Apr.2021, 12:06

Kako se rodio Međunarodni filmski festival FEST 1971. godine

Stari biser riznice Dvorane doma sindikata – Beogradski međunarodni filmski festival FEST i ove godine se vraća na mesto nastanka u Kombank dvoranu (Dvorana doma sindikata), u kojoj je 1971. godine i rođen i pod vizionarskim sloganom "Povratak u budućnost".

Međunarodni filmski festival FEST, 49. po redu, biće održan od 7. do 16. maja i u Kombank dvorani, između ostalih već kultnih sala u kojima se godinama prikazuje. Ipak, Dvorana doma sindikata ima poseban >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << značaj za ovaj festival.

Naime, kada se kulturnim vremeplovom vratimo skoro pet decenija unazad, prisetićemo se prvog FEST-a održanog 9. januara 1971. i to upravo na mestu današnje Kombank dvorane. FEST koji je upisan u istoriju svetskih festivala otvorio je čuveni film "Meš" Roberta Altmana.

Pod sloganom "Hrabri novi svet", FEST je tada započeo veliku tradiciju festivala, koji je s vremenom postao jedan od najznačajnijih kulturnih događajja Beograda.

Prva u nizu manifestacija festivala "Hrabri novi svet" bila je svečanost obeležavanja 75 godina kinematografije u svetu i kod nas, kada je na Terazijama otkrivena spomen-ploča, na mestu gde se 1896. odvrtela prva filmska predstava na Balkanu. Prisustvovao je veliki broj domaćih i stranih filmskih umetnika.

Tada su u pet programa prikazana 73 filma, a FEST je posetilo oko 105.000 gledalaca.

Dokumentarni filmovi svedoče o hladnom vremenu i mrazu tih dana, koji nije sprečio da se ispred Doma sindikata formiraju gužve i da se traži karta više.

Tadašnja Velika sala Doma sindikata bila je puna nestrpljivih građana, koji su sedeli i na stepenicima očekujući da gledaju filmove na platnu, čija se veličina upoređivala sa fudbalskim igralištem.

Naime, osnivač FEST-a Milutin Čolić napravio je specijalno platno za ovaj festival, koje je bilo mnogo veće i kačeno je samo za potrebe FEST-a.

Federiko Felini, Roberto Roselini, Mikelanđelo Antonioni, Luis Bunjuel, Miloš Forman, veliki filmski autori i njihovi veliki filmovi dolazili su u Beograd, i kako svedoče podaci iz tog vremena, bili su dostupni i medijima i građanima, slobodno šetajući prestonicom. To tada nije bilo zamislivo ni na jednom drugom filmskom festivalu.

U domaće anale ušao je i drugi FEST, koji je održan u Dvorani doma sindikata pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsednika Josipa Broza Tita.

Događaju su prisustvovali i Kirk Daglas, Monika Viti, koja je dobila "Zlatno sunce" za ulogu žene koja je izmislila "ljuljanje kukovima", zatim članovi posade Apola 15, kao i slikarka Olja Ivanjicki, koja je "izmislila" hepening.

Do danas FEST beleži četiri miliona gledalaca i gotovo 4000 značajnih svetskih filmova, koji su na njemu imali domaću ili pak regionalnu premijeru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.