Hoćemo li primetiti kada neka ptičja vrsta zauvek nestane?

Izvor: B92, 15.Nov.2018, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoćemo li primetiti kada neka ptičja vrsta zauvek nestane?

Beograd -- Ptice su svuda oko nas. Ipak, hoćemo li primetiti kada neka ptičja vrsta zauvek nestane sa našeg neba ili kada njena pesma trajno utihne jednog proleća?

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, u petak 16. novembra u 12 časova u Domu omladine Beograda, u okviru ovogodišnjeg Green festa, organizuje panel diskusiju pod nazivom „Gluvo proleće“.

Učesnici panela pokušaće da odgovore da li je naš svet isti i bez ptica koje su iščezle ili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su postale toliko retke da ih ne nalazimo u njihovim iskonskim staništima? Kako ptice postaju ugrožene i koje su to vrste u Srbiji? Da li smo neke već izgubili? Umemo li da ih štitimo?

„Ptice su jedan od najboljih pokazatelja promena u prirodi, zato ne možemo ostati gluvi na činjenicu da je sve veći broj vrsta ptica ugrožen, jer delimo istu životnu sredinu“, kaže Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, i dodaje: „Pozivamo sve koji brinu o prirodi koja nas okružuje da ne propuste ovaj razgovor“.

U okviru panela govoriće Miloš Radaković iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Dimitrije Radišić sa Prirodno-matematičkog fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Voislav Vasić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Maarten Hofman iz Regionalne kancelarije za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju – IUCN.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.