„Fića fest“, prilika da nacionalni oldtajmeri pokažu šta i dalje mogu

Izvor: AutoBlog, 18.Okt.2019, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Fića fest“, prilika da nacionalni oldtajmeri pokažu šta i dalje mogu

Na današnji dan 1955. godine, u Kragujevcu je počela proizvodnja „fiće“, a tim i razvoj auto-industrije u tadašnjoj Jugoslaviji. Iako se od 1985. godine ne proizvodi, za mnoge je ostao omiljeno vozilo kojeg se ne odriču. Ljubitelji popularnog „fiće“, iz zemlje i regiona, svake godine okupljaju se u Kragujevcu, na tradicinalnom „Fića festu“ i tako čuvaju uspomenu na njega. Popularni „fijat 600“ celu naciju je stavio na točkove. Bio je to automobil za sve – radnike, poljoprivrednike, profesore. U tadašnjoj „Zastavi“ radilo se danononoćno. Dnevno je sa traka silazilo oko 400 vozila. O „fići“ su snimani filmovi, o njegovom šarmu pisala je štampa. Bio je prvi automobil većine Jugoslovena, Pošte, Policije...
Pogledaj vesti o: Fest,   Kragujevac

Nastavak na AutoBlog...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fica - Zastava 750 (18. oktobar 1955-18. novembar 1985)

Izvor: PrviPrviNaSkali.com, 18.Okt.2019

Zastava 750 .Zastava 750 (poznat kao Fica, Fico i Ficko) jugoslovenski je mali putnicki automobil koji se proizvodio u Zavodu Crvena Zastava u Kragujevcu po licenci italijanskog Fijata. Prvi Fica u Zastavi proizveden je 18. oktobra 1955, a poslednji primerak je proizveden novembra 1985. U periodu od..

Nastavak na PrviPrviNaSkali.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta AutoBlog. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta AutoBlog. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.