Novaka testirali na doping bar 11 puta, Federera više od 14

Izvor: B92, 23.Feb.2018, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novaka testirali na doping bar 11 puta, Federera više od 14

Međunarodna tenisak federacija (ITF) objavila je broj testova na doping koji su obavljeni u 2017. godini.

U muškoj konkurenciji na kontrolu su najčešće morali najbolji svetski igrači Rodžer Federer i Rafael Nadal, koji su imali više od sedam testova u toku takmičenja i više od sedam tekstova u periodu kada nisu bili na turniru.

Novak Đoković, koji je sezonu zbog povrede lakta završio u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << julu posle nastupa na Vimbldonu, imao je između četiri i šest testova u toku turnira i više od sedam testova kada nije igrao. Ne manje od 11 testova imao je i Stan Vavrinka.

Igrači poput Marina Čilića, Grigora Dimitrova, Endija Marija, Huana Martina del Potra ili Fabija Fonjinija, imali su sličan broj kontrola.

U ženskoj konkurenciji Rumunka Simona Halep , trenutno druga igračica na WTA listi, imala je više od deset anti-doping kontrola tokom turnira i između njih, koliko i Marija Šarapova, koja je bila suspendovana zbog korišćenja meldonijuma. Ruskinja je na proveru morala tri puta na turnirima i sedam puta van njih, ali naravno da treba uzeti u obzir i činjenicu da se Šarapova na terene vratila sredinom godine.

Zanimljivo je da je Serena Vilijams, koja je propustila skoro celu godinu zbog porođaja, testirana nekoliko puta.

U 2017. godini obavljena su 6.293 anti-doping testa na uzorcima krvi i mokraće, na turnirima i van njih. Više od pola testova obavljeno je u muškoj konkurenciji, tačnije 3. 489. Brojevi koje je objavio ITF ne uključuju testove koje obave nacionalne anti-doping organizacije.
Pogledaj vesti o: Rafael Nadal

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.