Ubijen još jedan vođa Islamskog džihada; Počela osveta, raketiran Izrael FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 13.Nov.2019, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijen još jedan vođa Islamskog džihada; Počela "osveta", raketiran Izrael FOTO/VIDEO

Jerusalim -- Ubijen još jedan vođa Islamskog džihada. Usledio odgovor palestinske ekstremističke organizacije. Raketiralni južni i centralni Izrael. Vojska uzvratila.

Radikalna palestinska grupa Islamski džihad saopštila je da je u današnjim vazdušnim napadima Izraela na Pojas Gaze ubijen još jedan njen komandant Kaled Faraž, javila je televizija Al Majadin.

U izveštaju se navodi da je Faraž (38) poginuo u vazdušnom napadu nedaleko od jedne farme, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenosi Tas.

Palestinske grupe i izraelska vojska u protekla dva dana razmenjuju vatru, nakon što je u napadu na Pojas Gaze ubijen jedan od komandanata Islamskog džihada Baha Abu al-Ata.

Broj palestinskih žrtava od početka sukoba povećan je na 12, a ranjeno je oko 50 ljudi. Izraelski mediji javljaju da je odbrambeni sistem "Gvozdena kupola" presreo nekoliko raketa i nije bilo izveštaja o mogućim povredama i šteti. Sirene prvo na jugu, a potom i severnije u centralnom Izraelu, a stanovnici su čuli jake eksplozije.

Izraelska vojska je jutros saopštila da je ciljala grupu ekstremista koji su pokušavali da ispale rakete na Izrael. Raketiranje je nastavljeno nakon šest sati predaha prošle noći, kada nijedna raketa nije ispaljena i nije bilo izveštaja o izraelskim vazdušnim udarima.

Posle jučerašnjeg izraelskog ciljanog ubistva komandira palestinskog Islamskog džihada Baha Abu el-Ate iz Gaze je na Izrael ispaljeno preko 250 raketa, od kojih je 90 odsto presretnuto, a druge su pale na kuće, poslovne zgrade i puteve pričinivši štetu ali relativno malo povreda, saopštila je izraelska vojska.

Izrael je odgovorio osvetničkim udarima, uglavnom protiv jedinica koje ispaljuju rakete ali i na logore za obuku, podzemni tunel za napade na izraelsku teritoriju te nekoliko podzemnih postrojenja za proizvodnju oružja, skladišta i osmatračnice.

Islamski džihad se zarekao da će osvetiti ubistvo komandira, za koga je premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao da je "tempirana bomba", tvrdeći da je odgovoran za nedavne napade na izraelsku teritoriju i da je pripremao nove i, kako je kasno sinoć rečeno, "pravi odgovor" tek sledi.

Nijedna strana nije pominjala prekid vatre, iako su egipatski i zvaničnici UN sinoć rekli da nastoje da se postigne dogovor. Danas su škole na jugu i nekim delovima centralnog Izraela ostale zatvorene. Takođe nije dozvoljeno okupljanje više od stotinu ljudi na zatvorenim lokacijama u pograničnom području, a u području Tel Aviva to se odnosi na okupljanja više od 300 ljudi.

U Pojasu Gaze takođe nema nastave. Između izraelske vojske i palestinskih ekstremista tokom dve protekle godine nekoliko puta je izbijalo nasilje i dve strane su indirektno pokušavale da uspostave dugotrajni prekid vatre.

Otkako je islamski ekstremistički Hamas 2007. godine silom preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze, pobedivši snage lojalne umerenijem Fatahu, ratovalo se tri puta. Treći rat 2014. godine trajao je 50 dana. Hamas je veća organizacija od Islamskog džihada i za sada se nije uključio u sukob i, kako se čini, ni ne želi novi ciklus nasilja s Izraelom, niti izraelska vojska za sada napada ciljeve Hamasa, navodi AP.
Pogledaj vesti o: Farma

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.