Šuška se: Diže se farma za 70.000 svinja, čije su?

Izvor: B92, 29.Nov.2016, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šuška se: Diže se farma za 70.000 svinja, čije su?

Odeljenje za urbanizam Gradske uprave Zrenjanin oglasio je rani javni uvid u materijal za izradu plana detaljne regulacije kompleksa-farme 'Banatski Despotovac'

Tu bi trebalo da bude izgrađena farma svinja.

Reč je o zemljištu površine oko 53,5 hektara, a materijal za izradu urbanističkog plana dostupan je do 10. decembra, do kada se mogu uputiti i primedbe i sugestije.

U materijalu se navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se Plan detaljne regulacije radnog kompleksa – farme "Banatski Despotovac" radi po zahtevu Ministarstva poljoprivrede iz aštite životne sredine, a da je izbor lokacije za farmu svinja jako važan kako bi se postigli dobri proizvodni i ekonomski efekti.

U materijalu piše i da se na građevinskoj parceli površine 23,89 hektara planira izgradnja farme za tov svinja u zaokruženom ciklusu proizvodnje i da će se za priplod koristiti 2.500 krmača, koje će preko svih uzrasnih kategorija uz najmoderniju tehnologiju ishrane, napajanja i veterinarske zaštite, omogućiti godišnju proizvodnju od oko 70.000 tovljenika.

Iako se u tom dokumentu ne pominje, u javnosti se može čuti da je reč o nemačkoj firmi Tenis, koja će na tom mestu podići prvu farmu svinja u Srbiji.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić nedavno je izjavio da je, što se tiče Tenisa, to skoro završen posao i da će prva njihova farma biti baš u Zrenjaninu, i to vrlo brzo.

On je rekao da se očekuje investicija vredna preko 22 miliona evra i nemački investitor planira da angažuje i kooperante, što je dobra stvar za ovdašnje proizvođače, koji mogu da pronađu svoj interes.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.