Roboti kao radna snaga na domaćinstvima u Srbiji

Izvor: RTS, 10.Jun.2020, 18:07

Roboti kao radna snaga na domaćinstvima u Srbiji

Premijerka Ana Brnabić i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posetili su farmu "Pušin" u Bačkom Dušanovu, nadomak Subotice, a koja je, subvencijama države, kupila dva robota za automatsku mužu krava.
Branislav Nedimović je naveo da je država platila 65 odsto za kupovinu dva robota, odnosno isplatila je 15 miliona dinara.

To je važno, kaže ministar, jer svi imaju problem za pronalaženje radne snage za takve poslove, naročito >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na farmi.
"Roboti, gde je sve digitalizovano, mogu da prate jedno grlo od početka do kraja, svaku litru mleka, šta se dešava s njim, kog je kvaliteta, imate laboratoriju instaliranu u samog robota. Ovde samo neko treba da prima podatke na mobilni telefon i da, eventualno, ako se nešto pokvari, zove servisera", objasnio je Nedimović.
Naglasio je da roboti nisu stigli samo na farme u Vojvodini, već da ih je isporučeno ukupno u 14 mesta u Srbiji.
Ministar je najavio da će u drugoj polovini godine biti drugi poziv za poljoprivrednike, na koji će moći da se javljaju za subvencije za kupovinu ovakvih robota.
"Svako ko ima farmu od maksimalno 200 grla ima pravo da konkuriše. Ovakva vrsta digitalizacije farmi značajno će spustiti troškove farmi", objasnio je Nedimović.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.