Pop sagradio nelegalnu farmu za 8.500 pilića

Izvor: B92, 01.Avg.2015, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pop sagradio nelegalnu farmu za 8.500 pilića

Žitelji vojvođanskog sela Žitište kivni su na komšiju, sveštenika, koji je sagradio farmu pilića.

Iako inspekcija tvrdi da sveštenik nema građevinsku i dozvolu za držanje živine, otac Borko je u međuvremenu završio objekat i dovezao 8.500 pilića.

Da komšiji crkne krava, u ovom slučaju, pile. Ili, i nad popom ima pop. I jedna i druga izreka, zavisi koju stranu pitate, mogla bi da opiše problem žitelja jednog naselja u Žitištu.

Zbog farme >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 8.000 pilića, koju je sagradio Borko Tomić, inače lokalni sveštenik, njegove prve komšije veoma su uznemirene.

"To je zaista tolika količina neprijatnog mirisa, koja se oseti u vešu, u posteljini, u svim prostorijama u kući, što nas je i nateralo na ovakav jedan čin, da alarmiramo sve nadležne institucije", kaže Svetlana Maja Babić.

Nadležne institucije tvrde da je Borko Tomić bespravno sagradio objekat.

"Reč je o bespravno izgrađenom objektu, za koji je istina, podnet zahtev za legalizaciju, ali je on od strane nadležnog odeljenja opštinske uprave pravnosnažno odbijen, tako da pomenuti objekat nema dozvolu za gradnju", navodi Branko Ljuboja, načelnik Opštinske uprave Žitište.

Da građevinsku dozvolu nema, ne spori ni Borko Tomić, čija je supruga formalni vlasnik farme pilića.

Uveren je da će dozvolu dobiti na osnovu novog Zakona o legalizaciji.

Borko Tomić kaže da je od opštine tražio odgovor da li je njegova farma, u samom selu, na kojoj ima deset hiljada pilića, u skladu sa opštinskom Odlukom o držanju domaćih životinja. Taj odgovor, ni posle nekoliko meseci, tvrdi da nije dobio.

Tomićeva farma, međutim, nije jedina u selu. Ima ih desetak, kažu meštani. U istoj ulici, preko puta Tomićeve, komšija već sedam godina ima farmu od 6.000 pilića.

"Nisam imao problema sa momšija, za sada nisam, ali ne znam šta se može sutra desiti", kaže Kosta Trivunović, vlasnik druge farme.

Dilemu na čijoj je strani zakon rešiće odluka Upravnog suda. Tada će biti jasno da li će Tomići moći da nastave da gaje piliće, kao što to mogu i neki drugi farmeri u selu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pop sagradio nelegalnu farmu za 10.000 pilića

Izvor: Radio 021, 01.Avg.2015

Žitelji vojvođanskog sela Žitište kivni su na komšiju, sveštenika, koji je sagradio farmu pilića...Iako inspekcija tvrdi da sveštenik nema građevinsku i dozvolu za držanje živine, otac Borko je u međuvremenu završio objekat i dovezao 10.000 pilića. Da komšiji crkne krava, u ovom slučaju,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.