Niš: nove investicije i zapošljavanja u ponjoprivredi

Izvor: RTS, 21.Mar.2018, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš: nove investicije i zapošljavanja u ponjoprivredi

Nove investitore i zapošljavanja inspektora najavio je minsitar poljoprivrede Branislav Nedimović na sastanku predstavnika lokalnih samouprava Nišavskog okruga. Kako bi predstavio podsticaje za mlade minsitar poljoprivrede je obišao gazdinstvo Stamenkovića u merošinskom selu Dešilovo.

Ovo nije obična farma, ni po izgledu, a naročito ne po vlasniku koji ima 21. godinu i od ministartsva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poljoprivrede dobio je blizu milion i dvesta hiljada dinara i kupio 5 priplodnih junica.
"Išao sam u srednju veterinarsku školu i opredelio sam se za stočarstvo. Idem sad na visoku poljoprivrednu u Prokuplju, tamo studiram, druga sam godina", kaže Milan Stamenković iz sela Dešilovo.
Ivan Stamenković dodaje: „Težimo da proširimo još, da imamo uvek 30 krava za mužu"
Branislav Nedimović, minsitar poljoprivrede rekao je da je Milan jedan od prvih koji se javio na poziv i podsetio: "Ja ću samo još jednom podsetiti javnost da smo mi 670 ovakvih grantova dali za mlade poljoprivrednike i nastavićemo, ovo govori da ima smisla i to ćemo u 2018. godini raditi".
Na sastanku u okrugu kažu više nedoumica nego problema i nekoliko najava. Ministartsvo poljopivrede zaposliće nove veterinarske, fitosanitarne, poljoprivredne i vodoprivredne inspektore.
"Lepo je to što smo čuli da će Nišavski okrug, odnosno građani koji žive na ovoj teritoriji, pa i šire dobiti nove inspektore", kaže Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog okruga. I dodaje: "Lepo je to što smo čuli da ima zainteresovanih koji bi da ulažu u ovaj naš kraj posebno kada se radi o prerađivačkim kapacitetima.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović: „Mi imamo turskog investitora koji je zainteresovan na prostoru oko Koridora 10 da sagradi svoju klanicu gde bi klao goveda koja su poreklom iz Srbije i plasirao na prostor Turske. Mi smo izvezli negde oko 200 tona ovog mesa sa carinskom stopom nula".
Dobra vest i za merošinsku hladnjaču Voćar, koja je bila u stečaju, i ceo kraj poznat po proizvodnji višanja.
"Ono što je tražio ministar od nas je da legalizujemo objekat jer želi da dovede investitora iz Mađarkse koji hože da uloži novac, a mi da uložimo infrastrukturu i obezbedimo kooperante", kaže Saša Jovanović, predsednik opština Merošina.
Osim investicija minsitar Nedimović najavio je i izradu generalnog projekta saniranja reke Toplice.
Pogledaj vesti o: Farma

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.