Na farmi Mužlai automatska muža krava povećala količinu mleka za 15 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2020, 18:26

Na farmi "Mužlai" automatska muža krava povećala količinu mleka za 15 odsto

Porodica Mužlai iz Bačkog Gradišta šezdeset godina unazad bavi se uzgojem krava i proizvodnjom mleka. Pre pola godine zahvaljujući podsticajima Ministarstva poljoprivrede, na farmi su uveli automatsku mužu krava, zahvaljujući kojoj su povećali količine mleka i poboljšali kvalitet. 

Farma "Mužlai“ u Bačkom Gradištu broji ukupno 550 grla holštajn-frizijske rase, od toga u muži je 200 krava, koje mesečno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u proseku daju blizu 200.000 litara mleka, odnosno godišnje oko 2,5 miliona litara.

Pre šest meseci nabavili su dve robotske jedinice za automatsku mužu krava, koje opslužuju polovinu muznih grla. Na ovaj način su, kaže David Mužlai, povećali količine mleka za oko 15 odsto.

 David Mužlai, farma krava "Mužlai“ Bačko Gradište kaže:

"Vidimo porast mleka i poboljšanje kvaliteta. Krave su veoma smirene jer nisu terane svaki dan u izmuzište, već su prepuštene svojoj volji. One ulaze u robot kada misle da treba da se pomuzu."

Goveda nose moderne pedometre koji signaliziraju o svim promenama za svako grlo pojedinačno, a istrenirana su da sama odlaze na automatizovanu mužu, kažu u kompaniji "Sano“ koja sa farmom "Mužlai“ sarađuje godinama unazad i primenjuje najmoderniji koncepti ishrane i uzgoja mlečnih krava.

Dr vet. med. Zoran Damnjanović, specijalista za govedarstvo u firmi "Sano" ističe:

"Muzni sistemi u sebi imaju senzore za merenje mleka, analizu kvaliteta mleka, aktivnost krava, pratimo njihova reproduktivna svojstva, zdravstveno stanje. Na taj način dobijamo uvid u stanje stada i tako vrlo precizno možemo da hranimo krave. Možemo da posmatramo opšte stanje, ali i da svaku životinju posmatramo individualno."

Zahvaljujući ovom sistemu, na farmi "Mužlai" su rešili problem radne snage i ostvarili značajne uštede struje. Kažu da trenutno pregovaraju za nabavku trećeg robota, koji bi im omogućio da zatvore krug i u potpunosti automatizuju proces muže krava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.