Digitalno opismenjavanje poslovnih žena u Valjevu

Izvor: RTS, 14.Jun.2020, 16:31

Digitalno opismenjavanje poslovnih žena u Valjevu

Valjevsko Udruženje poslovnih žena „Eve" učestvovalo je u državnom projektu podrške digitalnom opismenjavanju žena u poljoprivredi, „Klikni valjano". Među 40-ak učesnica bila je Mia Tadić, Valjevka poreklom iz Finske. Ona na porodičnoj farmi romanovskih ovaca obavlja nekoliko važnih poslova.
Valjevka Mia Tadić sa suprugom Ivanom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << trudi se da osavremeni farmu , koristeći iskustva i iz rodne Finske. Bez obzira na akademsko obrazovanje, posvetili su se pre šest i po godina porodičnom poslu. Sada imaju 370 grla.

" Ja se baš radujem tome kad  vidimo kako stado  napreduje. Malo bolje poznajem od Ivana ovce, jer me to  zanima. Znam koje je jagnje od koje ovce, koja ovca lepo čuva jagnjad i druge zanimljivosti," kaže Mia.
Mada žive u Valjevu, Tadićima je važno i da deca borave u prirodi, sa životinjama. Oni su zaduženi za čuvanje ovaca i hranjenje jaganjaca. Nekada su na farmi do večeri, nekada tek dva sata.
Romanovske ovce često dobijaju trojke, čak i četvorke. U vreme  jagnjenja Mia i Ivan smenjuju se u noćnim dežurstvima na farmi.

" Sad smo, stvarno, prilično ravnopravni, ima dosta poslova koje je ona preuzela, što meni ne smeta. Zadužena je za merenje, vodi kompletnu evidenciju, sve to radi pedantnije od mene," priznaje suprug Ivan.
Stranicom na jednoj od društvenih mreža Mia Tadić predstavlja farmu, način rada, kolegama prenosi iskustva, ali stiče i kupce za svoj proizvod. Sa četrdesetak poljoprivrednica iz okoline Valjeva, edukovala  se u projektu podrške digitalnoj kompetenciji žena na ruralnom području "Klikni valjano", Ministarstva turizma, trgovine i usluga.
Ljubica Marković, predsednica Udruženja poslovnih žena „Eve" iz Valjeva, navodi da su želeli da digitalno opismene žene  zbog plasiranja njihovih proizvoda, ali i praćenja konkurencije, kako bi na kraju profitirale. Mia Tadić dodaje da je to put do sticanja pratilaca i njihovog poverenja, što joj je vrlo bitna stvar.

Romanovska ovca je među najplodnijim rasama, a Tadići iz godine u  godinu unapređuju genetski potencijal stada. To im je olakšano programima koje pravi Ivan, u Finskoj je završio informatiku. A Miino višegodišnje iskustvo u finskim medijima važno im je u procesu brendiranja proizvoda.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.