CENA SVINJA U PADU, A I PRODAJA JE SVE MANJA: 150 dinara za živu vagu, cena na granici isplativosti

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Jul.2020, 13:30

CENA SVINJA U PADU, A I PRODAJA JE SVE MANJA: 150 dinara za živu vagu, cena na granici isplativosti

Poslednjih meseci zbog korone potražnja je manja nego prethodnih godina

Na farmi svinja na poljoprivrednom gazdinstvu "Stari Tamiš" u Pančevu kažu da je poslednjih meseci opala prodaja zbog smanjenja kupovne moći i epidemije kovida, iako su cene kilograma žive vage znatno manje nego ranijih godina i kreću se od 150 do 155 dinara po kilogramu.

Goran Radić sa farme "Stari Tamiš" kaže da trenutno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ima 21 hiljadu životinja od toga 1.600 krmača. "Stari Tamiš" sarađuje sa svim većim klanicama na ovom području .

-Trenutno je cena u padu, klaničari plaćaju oko 150-155 dinara za živu vagu, to je cena koja je na granici isplativosti. Prošle godine se kretala od 180 do 200 dinara, a sadašnja je očito na najnižem nivou u zadnjih godinu do dve dana - ističe Radić.

. Kupovna moć je oslabila pa i pored niže cene prodaja je sve teža. Ipak ovde za sada ne razmišljaju o smanjenju broja svinja. Kažu da će nižom cenom rada, manjim troškovima i kvalitetom pokušati da se izbore sa lošijom situacijom na tržištu. Broj zaposlenih radnika na farmi nisu smanjivali i nadaju se da će tako ostati.

-Svake godine uvozimo životinje iz Danske. Bio je jedan uvoz 2015. te iz Francuske. Radi se intenzivno na poboljšanju kvaliteta tih životinja. To ulaganje ni malo nije jeftino ali očito daje dobre rezultate. Tov je kraći u odnosu na prethodne godine, bolji je radman samog klanja kao i kvalitet mesa koje isporučujemo- kaže Radić.

U poboljšanje genetskih svojstava ovde se ulaže više od 30 godina, a intenzivno zadnjih 5. Velika pažnja posvećuje se i higijenskim merama kako bi se svaka mogućnost zaraze svinja svela na minimum.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.