Izvor: RTS, 07.Feb.2022, 16:46

Bela koza Evka omiljena na farmi u Rosici

Iako je imao siguran državni posao Moma Agatonović je odlučio da ostane u rodnoj Rosici kod Ribarske banje i posveti se samo uzgoju koza i preradi mleka. Atar Ribarske reke je čuveni stočarski kraj, a pašnjaci podno Jastrepca prostiru se na više od 350 hektara.
Evka je srpska bela koza. Dnevno daje više od dva litra mleka i omiljeno je grlo na farmi Agatonovića iz Rosice, koja ima 120 koza, uglavnom srpske i alpino rase.

"U proseku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << muzemo 80 do 120 litara mleka dnevno, što je znači 4 tone na mesečnom nivou. To je 250 kilograma sira, a pa onda puta 6 meseci, znači između 2 i 3 tone sira i vagon mleka, odnosno 10 000 do 12 000 litara mleka", kaže Moma Agatonović, kozar iz Rosice.
Moma se kozarstvom bavi 20 godina na starinski način, kako su to nekada radili njegov otac i deda. Svakodnevno izvodi stado na ispašu. Pored 20 hektara svoje zemlje nedavno je zakupio brdo sa niskim rastinjem, idealno za ispašu koza.
Jasmina Agatonović, Momina supruga kaže da rade ona i muž, ali i deca kada su slobodna.
Oko 70 odsto kozjeg sira proizvedenog u Rosici proda se kupcima u Beogradu i okolini. Velika je potražnja i za surutkom, a jariće iz atara Ribarske reke kupuju uglavnom farmeri sa Pešterske visoravni.
Agatonovićima kako kažu, mnogo pomaže subvencija države od 7 000 dinara po grlu. Koriste je za kupovinu baliranog sena za prehranu stada u zimskom periodu. Planiraju da prošire farmu kako bi od kozjeg mleka, uskoro, počeli proizvodnju sapuna i kozmetike.
Pogledaj vesti o: Farma

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.